Proiect: TVA 5% produsele produse montane, bio, tradiționale

cartofi in piata agroalimentara ramnicul sarat din sectorul 3, bucuresti

TVA la produsele produsele montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ar putea fi redusă de la 9% la 5%, potrivit unui proiect întocmit de Ministerul Finațelor.

Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.

În prezent, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Reducerea la 5% a cotei de TVA pentru produsele bio şi tradiţionale va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani, scăderile de venituri din TVA fiind cuprinse între 106 milioane de lei în acest an şi 260 milioane de lei în 2022, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care prevede această măsură.

Măsura este menită a facilita accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă. Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație.

Comentarii

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele