Sprijinul pentru construcția instituțională a fost principalul mesaj transmis de președintele Iohannis, marți, în timpul primirii prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu. De remarcat efortul făcut de președintele român, care a făcut cale-ntoarsă de la Bruxelles, pentru doar câteva ore la București, special pentru această întâlnire.
Președintele român a spus că, la inițiativa sa, România a constituit un grup de experți pentru a acorda asistență Chișinăului în privința consolidării instituționale.
Iohannis a mai promis că România va milita la Bruxelles pentru deblocarea asistenței financiare europene pentru Republica Moldova.
În timpul conferinței de la Palatul Cotroceni, Maia Sandu a fost chestionată de jurnaliști și în legătură cu un subiect considerat extrem de sensibil în mediile politice și de presă de la București: ce garanții există că alianța dintre Blocul ACUM, pro-european, și pro-rușii lui Igor Dodon chiar va funcționa.
„Este adevărat că parteneriatul politic pe care l-am semnat noi, cei din Blocul ACUM, cu Partidul Socialiștilor este unul mai puțin obișnuit, dar a fost singura soluție pentru a scăpa de un regim corupt, un regim antidemocratic, care a anulat alegeri atunci când rezultatele nu au fost pe placul regimului, care a sărăcit o țară, care a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului”, a declarat Maia Sandu, care a precizat că doar timpul va arăta în ce măsură o astfel de coaliție poate funcționa cu adevărat.
Promisiuni și de la Palatul Victoria. Viorica Dăncilă a anunțat organizarea unei ședințe comune a guvernelor României și Republicii Moldova, în timp ce Maia Sandu a readus în discuție proiectele concrete de cooperare economică. Șefa guvernului de la Chișinău a amintit de „interesul vital” al Republicii Moldova pentru finalizarea și darea în exploatare integrală a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care ar reduce mult dependența țării de furnizorul rus. De asemenea, Maia Sandu a amintit de necesitatea interconectării liniilor electrice de înaltă tensiune, precum și de construcția Autostrăzii Unirii și a podului peste Prut în zona orașului Ungheni.
De partea cealaltă a Prutului, atenția comentatorilor s-a concentrat asupra declarației făcute la București de ministrul de externe, Nicu Popescu, în cadrul întâlnirii cu omologul său, Teodor Meleșcanu.
„Guvernul de la Chișinău are tot interesul să faciliteze, să ușureze viața concetățenilor care, în virtutea unui război civil din 1992, trăiesc în regiunea transnistreană. De aceea, noi vom încerca să simplificăm viața acestor cetățeni. (…) Însă nu se pune problema federalizării”, a spus Nicu Popescu.
Afirmațiile sale au stârnit o adevărată furtună la Chișinău, mai ales în mediile proeuropene, care consideră că ciocnirile armate din 1992 din Transnistria au reprezentat un război de agresiune din partea Rusiei, nicidecum un război civil.
Iar contextul în care guvernul moldovean a sprijinit revenirea Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei nu a făcut decât să crească nervozitatea.
Nicu Popescu a revenit și și-a exprimat regretul pentru cele întâmplate.
„În contextul unor declarații prin care îmi exprimam dezacordul cu orice discuție despre federalizarea Republicii Moldova, am folosit o sintagmă nu tocmai reușită atunci când m-am referit la conflictul transnistrean. Folosirea acestei sintagme a fost o gafă, o gafă pe care o regret și sper să depășim acest moment de neînțelegere”, a scris ulterior Nicu Popescu pe rețelele de socializare.
Totuși, nu toată lumea la Chișinău consideră că ministrul de externe a greșit. Președintele Dodon, de exemplu. El chiar l-a lăudat pe Nicu Popescu, pentru afirmațiile sale.
„Noi, dacă vrem să ne mișcăm înainte, să rezolvăm problema transnistreană, să asigurăm reintegrarea țării, noi trebuie să ne uităm mai puțin la ceea ce a fost și să dăm aprecieri, pentru că a fost o tragedie pentru noi toți și pentru malul stâng, și pentru malul drept. (…) Important acum e să vedem cum rezolvăm această problemă și cum tămăduim această rană (…). Declarațiile tari nu vor ajuta. Este o poziție echilibrată, așa cum trebuie să fie poziția unui ministru de externe”, a spus Igor Dodon.
Nicu Popescu a reiterat la București faptul că noua guvernare are un singur vector de politică externă – cel european –, dar a afirmat că va încerca să îmbunătățească și relațiile comerciale și economice cu Rusia.
Popescu a respins orice speculații privind o eventuală soluție de federalizare pentru rezolvarea problemei transnistrene.