Putin 6 x 4

Vladimir Putin a depus jurământul pentru încă un mandat de șase ani ca președinte al Federației Ruse. El accede în această funcție pentru a patra oară, fără a mai socoti și cele două mandate de premier.

130
2 minute de lectură

Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat, al patrulea, de președinte al Federației Ruse. La fastuoasa ceremonie de la Kremlin au luat parte 5.000 de invitați care l-au aplaudat. Potrivit BBC News, printre oaspeții lui Putin s-au numărat fostul cancelar german Gerhard Schröder, actualmente consilier al companiei ruse Gazprom, patriarhul Kirill, premierul Medvedev și vedeta de filme americane cu cetățenie rusă Steven Seagal.

În discursul de inaugurare a noului său mandat prezidențial de șase ani, Vladimir Putin a spus că în trecut, Rusia a suferit de multe ori, dar a renăscut de fiecare dată ”precum pasărea Phoenix”.

Sâmbătă, poliția a arestat peste o mie de protestatari din mijlocul mai multor manifestanți care se strânseseră sub sloganul ”Putin nu e țarul nostru” în 19 orașe din Rusia.

Vladimir Putin (56 de ani) și-a început cariera politică de top în 1999, când a devenit premier. Ulterior, după demisia președintelui Boris Elțîn, el a devenit președinte interimar și apoi președinte. Primele două mandate de președinte au avut durata de patru ani fiecare. Între 2008 și 2012 el a fost premier, pentru ca din 2012 să redevină președinte, de data aceasta pentru un mandat de șase ani. Înainte de 1991, Vladimir Putin a fost agent KGB, prăbușirea Zidului Berlinului prinzându-l în misiune în Germania.

Potrivit politologului Cristian Pîrvulescu, de-a lungul carierei sale de președinte sau premier al Rusiei, Vladimir Putin Putin a cunoscut patru preşedinţi americani, doi cancelari germani, patru preşedinţi francezi, nouă prim miniştri italieni, trei prim miniştri olandezi, şase prim miniştri belgieni, patru preşedinţi români şi zece prim miniştri români.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele