LIVE Chișinău | Blocul ACUM a publicat primul pachet privind dezoligarhizarea – DOCUMENT

213
9 minute de lectură

19.30 Guvernul Filip a decis în ședința de astăzi transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Statul Israel din Tel Aviv în Ierusalim, informează Unimedia.

18.30 Ministrul afacerilor externe și integrării europene din Guvernul condus de Maia Sandu, Nicu Popescu, a dat astăzi asigurări, într-o conferință de presă, că în prezent nu se discută despre federalizarea Republicii Moldova și acest lucru nu se va întâmpla, informează Radio Chișinău.

„Planurile de federalizare nu vor fi realizate. Aveți promisiunea mea. Majoritatea cetățenilor sunt împotriva federalizării. Și eu sunt ferm împotriva federalizării. Federalizarea nu poate fi impusă decât printr-o majoritate constituțională. Ori, niciodată nu a existat o majoritate în parlamenta care să vrea federalizarea. Subiectul federalizării nu este pe agenda politică a noului Guvern“, a declarat Nicu Popescu, la câteva ore după ce a depus jurământul pentru funcția de ministru.

17.30 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că nu mai trebuie să existe opinii separate legate de un lucru atât de important cum este Republica Moldova, menţionând că s-a format la nivelul MAE o comisie din care fac parte toţi factorii de decizie, inclusiv Administraţia Prezidenţială, iar aceasta va veni cu o poziţie comună, relatează G4Media.

„Cred că unii s-au grăbit cu declaraţiile. Am făcut o comisie la nivelul Ministerului Afacerilor Externe din care fac parte toţi factorii de decizie, mă refer la Administraţia Prezidenţială, la Guvern, la toţi cei care sunt implicaţi în acest aspect şi vom veni cu o poziţie comună, o poziţie de ţară. Cred că nu mai trebuie să avem opinii separate legate de un lucru atât de important şi trebuie să fie o poziţie agreată de toţi, o poziţie a ţării noastre, poziţia României“, a afirmat Viorica Dăncilă, după şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD.

16.43 Un nou semnal de la Moscova.

16.25 Fostul ministru PSD de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, că deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, respectiv alegerile anticipate, trebuie respectate “de toată lumea”, inclusiv de către Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, informează Mediafax.

16.20 Blocul ACUM a publica luni primul pachet de inițiative legislative cu privire la dezoligarhizarea țării.

Potrivit sursei citate, setul de documente include următoarele inițiative, în ordinea corectă:

 • Hotărârea privind Adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului;
 • Hotărârea privind revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție;
 • Legea privind modificarea unor acte legislative, în vederea anulării sistemului electoral mixt și revenirii la sistemul de vot proporțional, îmbunătățit conform recomandărilor Comisiei de la Veneția;
 • 3 hotărâri ce vizează crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:
  • Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat);
  • Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;
  • Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;
 • Legea pentru modificarea unor acte legislative (Legea Magnitsky)

Documentul original – AICI

15.15 „Invitația PD la dialog arată intenția de a nu se conforma legii și de a pune în practică tentativa de lovitură de stat. Singura formă de dialog poate avea loc doar în următoarele condiții:

 1. Eliberarea imediată a tuturor instituțiile statului
 2. Retragerea persoanelor agresive din jurul clădirii Guvernului și asigurarea accesului noului cabinet de miniștri la locurile de muncă
 3. Încetarea oricăror presiuni și amenințări asupra funcționarilor publici și asupra cetățenilor Republicii Moldova

După îndeplinirea acestor condiții obligatorii, dialogul poate continua doar aici, în Parlament. La ora 14:00 are loc o nouă ședință a Parlamentului și deputații PD ar trebui să se prezinte la această ședință, pentru că de asta au fost votați de cetățeni”, a declarat Maia Sandu, porivit Unimedia.

15.10 PNL susține acțiunile politice democratice ale formațiunilor conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, a anunțat, marți, Ludovic Orban. Liderul liberal a adăugat că blocul electoral „ACUM” reprezintă garanția parcursului european pentru Republica Moldova, informează Mediafax.

„Biroul Executiv al PNL a adoptat poziția oficială a partidului privitor la evoluțiile din Republica Moldova. PNL este consecvent parteneriartului cu formațiunile politice din blocul „ACUM”. Continuăm să susținem acțiunile politice democratice ale formațiunilor politice conduse se Maia Sandu și Andrei Năstase. Considerăm că partidele care compun blocul ACUM reprezintă garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Reprezintă șansa reală la libertate și prosperitate”, a declarat Ludovic Orban, marți, la finalul BEX al PNL.

Liderul PNL a afirmat că Parlamentul ales de cetățenii moldoveni are legitimitatea de a investi un guvern.

„Blocul ACUM reprezintă garanția asigurării unei democrații autentice în Republica Moldova. Considerăm că Parlamentul ales la alegerile parlamentare are deplina legitimitate de a investi un guvern prin votul unei majorități parlamentare, configurată prin votul cetățenilor”, a adăugat Orban.

13.55 Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat emiterea unei poziții oficiale a Parlamentului privind situația politică din Republica Moldova. Comisiile de politică externă ale celor două foruri legislative vor formula o declarație care va fi supusă votului în plenul reunit, informează Mediafax.

“USR a făcut o cerere în BPR pentru ca Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, să dezbată situația din Republica Moldova, situație tensionată, și să vină cu o declarație. S-a votat acest lucru. Urmează ca cele două comisii de politică externă și din Cameră și din Senat să se reunească și să vină cu un draft de declarație, care ulterior va fi supusă plenului reunit. Credem că este o victorie că am obținut acest lucru, deoarece Parlamentul este un for care ar trebui să aibă o poziție pe situația din Republica Moldova”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, după ședința de marți a birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.

13.30 Mesaj de ultimă oră al MAE român

12.30 Socialiștii au răspuns azi invitației la dialog a democraților lui Plahotniuc, invormează Unimedia. Ion Ceban: „Nu am schimbat poziția: să elibereze instituțiile statului, să permită accesul imediat al Guvernului legitim, recunoscut de comunitatea internalională, susținut de aproximativ toată lumea din RM și din diaspora. Să lase să intre în clădirea Guvernului și să muncească. Să nu blocheze și să scoată corturile din fața instituțiilor. Noi vrem să revenim la să revenim la legalitate și invitația noastră este să revenim la legalitate”.

11.40 Emisarul lui Putin susține că Plahotniuc i-a propus federalizarea Republicii Moldova. Documentul prezentat de Dmitri Kozak

11.29 Fostul ministru Victor Negrescu a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că România trebuie să aibă o poziționare oficială față de situația politică din Republica Moldova. Negrescu susține organizarea unei ședințe CSAT pentru a sprijini detensionarea situației și menținerea parcursului pro-european.

“Dincolo de păreri și de analize privind situația din Republica Moldova, trebuie să avem o poziționare oficială din partea României. Țara noastră nu poate sta impasibilă și aștepta în timp ce lucrurile se întâmplă în statul vecin și prieten. Consider oportună organizarea unei ședințe CSAT privind situația din Republica Moldova pentru a sprijini detensionarea situației și menținerea parcursului pro-european”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Negrescu, fost ministru pentru Afacerile Europene, ales europarlamentar pe listele PSD în viitoarea legislatură.

11.15 Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova cataloghează deciziile Curţii Constituţionale ca fiind un atac la securitatea statului, iar decretele lui Pavel Filip, care au fost semnate, sunt ilegale și au fost anulate de către Dodon printr-un decret, potrivit Unimedia, preluată de Mediafax.

De asemenea, președintele Igor Dodon cere să fie publicat raportul Kroll 2, în caz contrat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi va solicita companiei Kroll să îl ofere Parlamentului.

Dodon a mai precizat că va invita partenerii externi să ajute la investigarea fraudei bancare.

UNIMEDIA amintește că la data de 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar.

11.00 Dosar penal în cazul finanțării PSRM. Referire la „informațiile apărute recent”

10.30 În urma criticilor care au fost aduse zilele trecute la adresa Curții Constituțională, instituția a venit cu un comunicat de presă în care notează că „regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile”, potrivit Unimedia.

Mai mult, Curtea menţionează că „odată adoptată, o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată”.

În comunicat se notează că cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt, de fapt, în Republica Moldova, „inamici ai democraţiei”.

“Niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenţei dreptului şi democraţiei”, se arată în comunicat.

“Într-un stat consolidat pe valorile democraţiei şi preeminenţei dreptului în care funcţionează o curte constituţională, hotărârilor şi deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale”, adaugă Curtea.

Judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului. Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției.

“Curtea reiterează că toate actele Curții Constituționale adoptate s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul CC.

Mai mult, se notează că în scurt timp, motivările Curţii vor fi publicate, iar ulterior traduse și puse la dispoziţia publicului.

Citiți și: Cinci state europhttps://reporterglobal.ro/cinci-state-europene-isi-anunta-sustinerea-pentru-parlamentul-de-la-chisinau/#ene își anunță susținerea pentru Parlamentul de la Chișinău

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele