
Puterea a venit „în mod voit” cu bugetul neconstituțional și Guvernul câștigă prin intârzierea intrării în vigoare a bugetului pe 2019. Turcan a prezentat trei motive pentru care bugetul nu este constitutional, a declarat Raluca Turcan, liderul deputaților PNL.
„Opoziția, în acest moment, în care bugetul pe 2019 a fost încărcat pe site-ul Camerei Deputaților și Senatului, nu a avut acces la nicio informație în legătură cu bugetul de stat pe anul 2019. (…) Bugetul a fost transmis Parlamentului României în condiții de neconstituționalitate. Dincolo de faptul că nu am avut niciun fel de acces la informații de fond legate de bugetul, sper eu, de dezvoltare al României pe anul 2019, condițiile de dezbatere pe buget, în Parlament, nu sunt îndeplinite. PNL își dorește un buget de dezvoltare al României cât mai rapid, dar în condiții de constituționalite și din nefericire avem informații tot mai consistente că din PSD-ALDE, în mod vot, au trasmis bugetul în condiții de neconstituționalitate tocmai pentru a amâna dezbaterea și votul pe buget și intrarea în aplicarea bugetului pentru a mai câștiga timp în privința cheltuielilor pe care trebuie să le asume. Primăriile și Consiliile Județene nu pot face investiții, adică, cheltuieli din perspectiva bugetului de stat. De asemenea, anul trecut li s-au pus în brațe cheltuieli pe care trebuie să le suporte”, a declarat Raluca Turcan, după ședința Birourilor Permanenete Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.
Liderul deputaților liberali a prezentat primul motiv pentru care bugetul pe 2019 nu este constitutional, arată Mediafax.
„Condițiile de neconstituționalitate sunt următoarele: bugetul de stat poate fi votat doar dacă în Parlamentul României a fost votată legea privind parametri fiscali bugetari, așa cum prevede o altă lege a responsabilității fiscal bugetare, iar aceasta lege trebuia trimisă Parlamentului încă din iulie anul trecut. Acest Guvern a dat OUG pe ce vrei și pe ce nu vrei, mai ales dacă ține de interesul infractorilor, însă atunci când e vorba de parametrii, de venituri, de cheltuieli ale bugetului de stat, ale guvernului României, nu au avut nicio preocupare să voteze legea” a precizat Turcan.
Un alt motiv de neconstituționalite al bugetului prezentat de Raluca Turcan face referire la nemodificarea legii privind finanțele publice locale.
„A doua problemă de neconstituționalitate pentru buget. Bugetul este o lege ordinară, adică ca valoare juridică mai slabă. Prin buget se vor face modificări în privința finanțării autorităților publice locale. Legea finanțelor publice locale este o lege organică, are un alt regim de vot. Așadar, ca să poți să votezi bugetul lege ordinară îți trebuie votată legea organică privind finanțele publice locale. Și acolo poți să vezi exact că ceea ce promit ei primăriilor și consiliilor județene este adevărat, pentru că se referă fix la modul în care se desfășoară finanțarea autorităților publice locale,. Nu este votată în Parlament această lege privind finanțele publice locale., a adugat Turcan.
Nemodificarea legii responsabilității fiscal bugetare este cel de-al treia motiv prezentat de liberală pentru care bugetul nu este în conformitate cu Constituția.
„Mai mult, există legea responsabilității fiscal bugetare care spune că bugetul trebuia să fie înaintat Parlamentului încă din luna noiembrie. Ținând cont că bugetul a venit abia acum, 9 februarie, în Parlament, această legea a responsabilității fiscal bugetare trebuie și ea modificată, pentru că nu poți să vii cu bugetul care încală deja o lege votată în Parlament. Trei condiții în baza cărora orice poate să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea bugetului României pe 2019”, a mai spus ea.
„PNL a atras atenția și astăzi în Biroul Permanent declararea procedurilor de dezbatere la bugetul de stat 2019, dezbaterii separat de urgență în cele două camere, votarea acestor legi, și ulterior dezbaterile pe buget de stat. Există informații tot mai consistente că cu cât bugetul intră în vigoare mai târziu cu atât Guvernul câșigă. Perversitatea și sfidarea oamenilor de bună credință care vor un buget pe anul 2019 este înfiorătoare întrucât în mod voit vin cu bugetul neconstituțional, în mod voit comasează termenele să nu existe transparență sau lasă un buget care la final, dacă va rămâne așa și până acum nu am avut motive să fim contraziși, bugetul va reprezenta o simplă înșiruire de cifre pe hârtie într-un cadru constituțional îndoielnic și oricine va putea să conteste acest buget care este piatra de temelie pentru întreg procesul de dezvoltare al Românei”, a conchis Turcan.
Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele vor fi depuse până luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.
Potrivit programului de dezbatere și adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, parlamentarii vor putea depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.
Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00. Marți și miercuri comisiile de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.
Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.
Votul final este programat vineri.