Răsturnare de situație cu privire la rezerva de aur

Banca Centrală Europeană (BCE) a trimis o scrisoare de atenționare Parlamentului României, în care arată că forul legislativ român a încălcat acele prevederi europene care instituie obligativitatea consultării BCE, în modificări de legislație ce țin de sfera sa de competență. În aceste condiții, este foarte probabil ca sesizarea de neconstituționalitate a parlamentarilor USR și PNL să fie admisă de CCR pe motiv de încălcare a acelui articol (cu numărul 148) din Constituția României care obligă la respectarea tratatului de aderare de oricare dintre cele trei puteri din stat (legislativă, executivă și judecătorească.

159
2 minute de lectură

În urmă cu 3 zile, Banca Centrală Europeană (BCE) a transmis în atenția președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, o scrisoare în care arăta că, ”în conformitate cu articolul 127 alineatul (4) şi cu articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, precum şi cu articolul 2 alineatul (1) din Decizia 98/415/CE a Consiliului, autorităţile naţionale trebuie să consulte BCE cu privire la proiectele de reglementare care intră în sfera sa de competenţă, inclusiv în ceea ce privește reglementări privind băncile centrale naţionale.”. Instituția europeană făcea referire la modificarea unui articol din statutul Bănci Naționale a României, prin care ”este afectată capacitatea BNR de a-și excercita competența cu privire la administrarea rezervelor de aur, ca parte a rezervelor valutare externe ale țării”. BCE mai arăta în scrisoare că în trecut autoritățile românești s-au conformat acestei obligații de consultare, exprimându-și totodată speranța că acest lucru se va întâmpla și în viitor.

Practic, prin scrisoarea respectivă BCE atrage atenția că legislativul din România a încălcat o obligație prevăzută în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, obligație, prin urmare, asumată de țara noastră prin Tratatul de aderare la UE.

Ar fi de precizat, că pe 5 iunie Curtea Constituţională a României urmează să discute sesizarea PNL şi USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

În aceste condiții, în care BCE și-a exprimat poziția oficială cu privire la încălcarea de către legislativ a unui articol din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, este foarte probabil ca, la termenul amintit CCR să declare legea neconstituțională, având în vedere o serie de alineate din art. 148 (2 și 4) din Constituția României, care prevăd că: urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare; respectiv că, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).

Scrisoarea de atenționare a fost transmisă, spre încunoștințare, și către Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu; către Comisarul european pentru Economie și Finanțe, Impozite și Taxe Vamale; și către Romero Requena, Director-General al Departamentului Juridic al Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele