Referendumul, o lecție dură aplicată populismului

Testul Iohannis

58
5 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis dă semne că este unul dintre politicienii cei mai pragmatici din România. Cu, aparent, cel puțin, minimum de efort, și acela sporadic, marchează punct după punct strict în perioada când are cel mai mult nevoie: cu câteva luni înainte de a-și încerca șansele la un nou mandat. A marcat decisiv organizând summitul european la Sibiu. Și-a luat partea leului printr-un succes zdrobitor la un referendum cu ocazia unor alegeri europarlamentare, care în mod obișnuit n-ar fi avut mare legătură cu președintele țării. Urmează vizita Papei Francisc și sunt toate premisele ca șeful statului să își treacă în palmares un nou succes și noi fotografii memorabile. După baia de mulțime cu Merkel, Macron, Tusk et co., o vizită a Papei la Cotroceni completează un tablou special.

Revenind la referendum, președintele a primit confirmarea că nu are cine știe ce motive de emoții în cursa pentru un nou mandat. Și-a recâștigat electoratul dezamăgit de pasivitatea și ezitările din momente delicate ale istoriei recente și chiar mai mult decât atât. Satisfacția e vădită în declarațiile sale de la aflarea rezultatelor: „ Peste 6 milioane de români au spus „DA!” la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României și au dat, astfel, o lecție dură populismului, o lecție dură dată populismului, demagogiei și discursului anti-european și anti-justiție promovat în campanie, și nu numai, de PSD”.

Chiar dacă sunt lucruri diferite, merită să amintim că, în 2014, în turul al doilea al prezidențialelor, Klaus Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi.

Angajamentul liberal

Rezultatul peste așteptări a semănat întrucâtva cu protestele din ianuarie-februarie 2017, dar cu semiconcretizare. Semi pentru că deocamdată românii s-au exprimat. Ca și atunci când la referendum i-a chemat Traian Băsescu să spună dacă vor reducerea numărului de parlamentari și legislativ unicameral. Klaus Iohannis are acum misiunea de a demonstra că poate face ce n-a putut Băsescu. Să și transpună referendumul în legislația țării, în conformitate cu voința poporului. Deocamdată, PNL s-a angajat solemn să o facă, după cum scrie Raluca Turcan. „PNL va pune imediat în aplicare rezultatele Referendumului pentru justiţie şi solicită în mod imperativ adoptarea legii propuse de PNL privind votul electronic! Este un vot care ne onorează şi care ne obligă enorm. Acesta este motivul pentru care de astăzi vom începe să transpunem rezultatul de ieri în LEGE, în procedură de urgenţă, prin următoarele proiecte:

Revizuirea Constituţiei în sensul interzicerii aministiei şi graţierii pentru faptele de corupţie. În acest sens, va fi completat art. 73 din Legea fundamentală. 
Revizuirea Constituţiei pentru interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, prin completarea art. 115 din Legea fundamentală”. Sunt doar două dintre actele normative propuse de liberali și care ne arată că, pentru a fi aplicat, referendumul cere un alt referendum, cel de revizuire a Constituției.

Cei de la USR au și ei un interes de apărat, un stindard cu care e de așteptat să defileze în bătăliile electorale următoare: inițiativa de modificare a Constituției „Fără penali în funcții publice”. Așa că și ei, prin vocea președintelui Dan Barna, au gânduri mari: „USR vă promite că «Fără penali» va ajunge literă în Constituție”. Asaltați cu asemenea promisiuni, românii nu trebuie decât să aștepte să vadă când și cum se vor concretiza. Iar președintele Iohannis și cele două partide care își dispută discret statutul de apărător principal al luptei anticorupție au o mare răspundere. Referendumul poate fi o armă cu două tăișuri. Klaus Iohannis va avea cu siguranță toate motivele să ceară oamenilor să îi acorde al doilea mandat, tocmai pentru a implementa referendumul. În același timp, până la prezidențiale va trebui să dea dovezi concrete că a pornit pe calea arătată de votanți la capitolul stat de drept pe 26 mai.

Chiar dacă o cuantificare a efectelor e greu de făcut, cu certitudine că această cuplare a euroalegerilor cu un referendum pe o temă atât de delicată a justiției a fost o mișcare inspirată a președintelui, care în felul acesta a adus scrutinul mai aproape de preocupările și sensibilitățile oamenilor.

Klaus Iohannis și-a reabilitat imaginea șifonată pe alocuri și abia acum s-a relansat cu adevărat pentru prezidențiale. Putem spune că a jucat puțin la intimidare. Contracandidații lui trebuie să știe că se luptă cu un personaj capabil să scoată oamenii la vot pentru el.

Prin inițiativele sale din domeniu, PSD a reușit să țină trează conștiința românilor în materie de anticorupție și justiție în general. Cei care au ieșit la protestele din 2017, și nu numai ei, și-au regăsit în referendum suflul și au ieșit la vot.

În esență, e o lecție din care fiecare are de învățat, în frunte cu președintele Iohannis și cu… PSD.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele