Home Externe Reputat istoric britanic: Europa, între Rusia „revanșardă” și China „leninistă”

Reputat istoric britanic: Europa, între Rusia „revanșardă” și China „leninistă”

0
Reputat istoric britanic: Europa, între Rusia „revanșardă” și China „leninistă”
Timothy Garton Ash. Foto: Captură video
2 minute de lectură

1989 a fost „cel mai bun an din istoria Europei”, este de părere reputatul istoric britanic Timothy Garton Ash.

Timothy Garton Ash a oferit un interviu pentru Europa Liberă, în care a vorbit despre împlinirile și marile dezamăgiri aduse de anul 1989 pe Bătrânul Continent și despre rolul acelor schimbări în provocările cu care se confruntă în prezent statele europene.

„O mare inegalitate”

În opinia istoricului britanic, modelul liberalismului economic care a înlocuit economiile totalitare a produs nu efectul scontat, ci, în mare măsură, a adâncit inegalitatea socială.

„Adoptarea acestei forme particulare de globalizare finanicară a liberalismului economic – necesară probabil pentru reformarea economiilor – a produs o mare inegalitate; și asistăm la reacții împotriva acestui fapt. A existat un anumit hybris, o liberalizare excesivă din partea Occidentului, atât din partea UE, cât și a Statelor Unite, care ne-a băgat în niște probleme”, susține Timothy Garton Ash.

Totuși, dincolo de aceste aspecte, anul 1989 a fost „cel mai bun din istoria Europei, până acum”, cu o „revoluție care a dus la sfârșitul unui imperiu nuclear” și „ne-a oferit cea mai bună Europă de până în prezent”.

Peisajul geopolitic al momentului

Cele mai îngrijorătoare tendințe din peisajul geopolitic al momentului aparțin Rusiei „revanșarde” și Chinei „leniniste”, consideră istoricul.

„Avem o Rusie revanșardă, așa cum s-a văzut în Crimeea și în estul Ucrainei, în mod clar un răspuns la prăbușirea Imperiului Rus. Și avem o Chină care este încă leninistă, dar foarte bogată, foarte puternică și care dictează din ce în ce mai mult ordinea de zi a politicii mondiale”, este de părere Timothy Garton Ash.

Pe termen lung, istoricul se declară, însă, „optimist în privința Rusiei”.

„Cred că Rusia este o țară grandioasă, care are un anumit loc în viitorul Europei. Problema este pe termen scurt, așa că trebuie să găsim un mix de fermitate pe termen scurt – pentru că unele lucruri pe care Rusia lui Putin le-a făcut nu pot fi acceptate de comunitatea internațională -, dar și o strategie absolut clară pe termen lung”, mai spune Timothy Garton Ash.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here