
“Eu nu l-am auzit niciodată pe Mugur Isărescu contestând acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, au spus foarte multe minciuni, propovăduiau că în România nu va funcţiona programul de guvernare al nostru şi s-au înşelat. Când eu o să văd o poziţie oficială BNR exprimată de guvernator atunci vă rog să mă întrebaţi. Este un proiect de lege pe care îl susţin”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea, după adoptarea de către Parlament a propunerii legislative privind repatrierea aurului.
Liberalii a anunțat că vor sesiza CCR în legătură cu legea privitoare la aducerea rezervei de aur în țară.
Deputatul USR Cosette Chichirău a declarat că România ar trebui să îşi recupereze tezaurul de la Moscova, nu pe cel de la Londra. „Scopul principal al rezervelorde aur nu este să genereze venituri, ci să dea credibilitate României. Este vorba de credibilitate externă şi siguranţă. BNR nu poate accepta instrucţiuni nici măcar de la Parlament. La Moscova este tezaurul de recuperat, cel de la Londra este deja al nostru”, a declarat Chichirău.
În prezent, România deține 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeași din 2007 până în prezent, dar valoarea ei variază în funcție de prețul aurului pe piețele internaționale. Față de momentul aderărării României la UE (anul 2007), valoarea rezervei de aur a României a crescut de peste 2 ori, de la 1,6 miliarde de euro în 2007, la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.
Actul normativ propune ca România să mai păstreze în străinătate doar 5,185 tone (cinci tone și 185 de kg), urmând a se repatria peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.
Nu există însă nicio referire în lege la costurile transportului celor 56 de tone de aur, ale asigurărilor transportului, precum și ale păstrării aurului în țară.