România cea mai mare viteză în recuperarea decalajelor față de UE

Deși a pornit de la cel mai mic nivel al PIB-ul pe cap de locuitor calculat ca pondere în media UE (la paritatea puterii de cumpărare – PPC), România a reușit să devanseze semnificativ Bulgaria și să se apropie foarte mult de nivelul înregistrat la acest indicator de țări precum Polonia, Ungaria, Grecia sau Letonia. Viteza de convergență a fost, în cazul României, alimentată de flexibilitatea regimului nostru de schimb valutar.

252
1 minut de lectură

România a urmat cu siguranță un drum lung în ceea ce privește convergența economică, revirimentul economiei accelerându-se după criza economică globală, explica guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu într-un recent discurs în cadrul conferinței “15th Anniversary of the 2004 Enlargement: Looking back, looking forward” (A 15-a aniversare a aderării la UE a țărilor din primul val -2004. Privind în urmă, privind înainte”).

”PIB-ul pe cap de locuitor, ca pondere în media UE (calculat la paritatea puterii de cumpărare – PPC), s-a dublat de la 30,6% în 2003 la 62,7% în 2017. Avansul a fost cel mai rapid în cadrul grupului de țări din Europa Centrală și de Est care au înregistrat tendințe similare. De exemplu, PIB-ul pe locuitor al Bulgariei (calculat ca pondere în media UE la paritatea puterii de cumpărare – PPC) a urcat de la 32,4% la 49,3%, în timp ce Ungaria, Republica Cehă și Polonia, care au început recuperarea decalajelor de la un nivel mai înalt au avansat cu între 7 și 22 puncte procentuale în perioada 2003-2017,” preciza guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu mai arăta și faptul că într-o anumită măsură, ”viteza de convergență a fost, în cazul României, alimentată de flexibilitatea regimului nostru de schimb valutar”. Mișcările cursului de schimb ale leului au amortizat șocurile neașteptate care au împiedicat creșterea economică, menținând-o la un nivel mai ridicat și evitând volatilitatea excesivă a producției.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele