Sebastian Kurz anunță alegeri anticipate în Austria

76
2 minute de lectură

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate și că va încheia coaliția cu Partidul Libertății, vizat de un scandal de corupție, relatează Reuters, citat de Mediafax.

„Destul este destul”, a declarat Sebastian Kurz în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, cancelarul austriac a menționat mai multe scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertății, care nu au dus însă la destrămarea coaliției de guvernare.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice.

Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie pe nume Alyona Makarova, care pretindea a fi nepoata unui oligarh rus. Potrivit presei germane, femeia a folosit o identitate falsă.

În înregistrare, Strache se oferă să se folosească de relațiile sale chiar și pentru “prieteni israelieni”. Politicianul pretinde că acei “prieteni” au legături strânse cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. “Au probleme cu partidele de stânga acolo”, a adăugat Strache.

Potrivit Haaretz întâlnirea filmată cu camera ascunsă a avut loc în iulie 2017 în Ibiza, cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare din Austria.

Una din conversațiile dezbătute de cei prezenți în video face referire la suportul financiar pentru campania politică în valoare de sute de milioane de euro pe care l-ar fi putut primi Strache, în schimbul contractelor guvernamentale și a “ridicării barierelor” în Austria, dacă acesta va fi ales.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele