Social-democrații şi naţionaliştii, la egalitate în urma alegerilor generale din Finlanda

14
1 minut de lectură

Social-democrații din Finlanda și partidul naționalist finlandez se află aproape la egalitate pe primul loc, în alegerile generale ce au avut loc duminică, au arătat rezultatele finale prezentate de Ministerul de Justiție.

Partidul Centrului aflat în coaliția de guvernare al premierului Juha Sipila și Coaliția Națională de centru-dreapta s-au situat la 13,8%, respectiv 17,0%, marcând pentru prima dată într-un secol când niciun partid nu a câștigat mai mult de 20% din voturi în alegerile generale.

Cu un parlament fragmentat și diviziuni profunde în cadrul partidelor de masă privind modul de abordare a creșterii costurilor serviciilor publice şi aşa costisitoare, discuțiile pentru formarea unui guvern de coaliție în urma alegerilor ar putea fi prelungite.

Dar liderul social-democrat, Antti Rinne, în vârstă de 56 de ani, este așteptat să aibă prima şansă la formarea unui nou guvern, după ce majoritatea liderilor de partid au exclus cooperarea cu populiștii finlandezi.

„Pentru prima dată din 1999, suntem cel mai mare partid din Finlanda … SDP este partidul prim-ministrului“, a declarat Rinne susținătorilor și membrilor de partid cu care a sărbătorit la Helsinki.

La mai puțin de două luni până la alegerile pentru Parlamentul European, votul finlandez este urmărit îndeaproape de Bruxelles.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele