Sondaj nou, alegeri Parlamentul European. PSD, trend negativ, PMP nu trece pragul, UDMR, în pericol

868
4 minute de lectură

O nouă proiecție făcută de Parlamentul European cu privire la viitoarea componență a fost făcută, vineri, 29 martie. România va trimite, în urma alegerilor din 26 mai, un număr de 33 de eurodeputați. Țara noastră a câștigat un loc prin ieșirea Marii Britanii din UE, devenind a șasea forță politică în noul parlament.

“În colaborare cu Kantar Public, Unitatea de monitorizare a opiniei publice din Parlamentul European realizează un exercițiu de alocare estimativă a viitoarelor mandate, pe baza sondajelor cu privire la intențiile de vot din fiecare stat membru, în funcție de actualele grupuri politice” se anunță în raportul publicat de Parlamentul European.

“Având în vedere că numărul de deputați și componența exactă a viitoarelor grupuri parlamentare nu pot fi prezise, aceste estimări sunt făcute în funcție de structura actualului Parlament și trebuie interpretate ca o imagine a situației politice actuale reprezentate în sondajele cu privire la intențiile de vot” se arată în raportul citat.

Alegerile europarlamentare au o importanță crucială în România, reprezentând prima oportunitate a electoratului de a se exprima după alegerile generale din 2016, atunci când PSD a câștigat detașat cu 46%, formând o majoritate liniștitoare cu ALDE.

Proiecția numărului de locuri din viitorul parlament european pentru fiecare formațiune politică din România

În predicția pentru luna mai realizată de PE, social democrații români câștigă alegerile din 26 mai, trimițând la Bruxelles 11 eurodeputați, pe locul doi vin liberalii cu 9 locuri, pe trei, alianța USR-PLUS care obține 5 locuri în viitorul parlament european, ALDE, 4, Pro România, 3, iar UDMR 1. PMP, conform acestei analize, nu trece pragul de 5%.

Această cercetare realizată de KANTAR, se bazează pe sondajele naționale realizate în luna martie și trebuie luată cu rezerve din cauza evenimentelor care se desfășoară cu rapiditate.

Partidul Social Democrat este cotat la 29% la alegerile din 26 mai, PNL la 24,7%, alianța USR-PLUS la 14,2%, ALDE la 10,7%, Pro România la 9,7%, UDMR la 5% și PMP la 4,7%.

Clasamentul formațiunilor politice din România, conform sondajelor din luna martie, publicat în predicția realizată pentru Parlamentul European

Trebuie observat că și UDMR se află la limita de jos a pragului de accedere în PE. O prezență mare la vot poate pune în pericol prezența acestei formațiuni în componența viitorului parlament european. Liderii UDMR au nevoie de o mobilizare exemplară a propriilor alegători, susținerea majorității PSD-ALDE fiind un obstacol în acest demers.

Față de proiecția din luna februarie, PSD a pierdut un procent, sondajul marcând trendul descent în ce privește susținerea partidului. Ultimele două sondaje naționale au arătat că PNL a egalat PSD în ce privește intenția de vot din data de 26 mai, fiind amândouă situate la 24%.

“Începând cu 27 mai, noii deputați aleși vor începe negocierile pentru a forma grupurile politice. Un număr de 25 de deputați provenind din cel puțin un sfert din statele membre este necesar pentru formarea unui grup politic” se arată în calendarul publicat de Parlamentul European.

“Pe 2 iulie va începe a noua legislatură a Parlamentul, iar deputații se vor întâlni pentru sesiunea constitutivă din Strasbourg. Deputații își vor alege Președintele, cei 14 Vicepreședinți și 5 Chestori, și vor decide asupra numărului și componenței comisiilor parlamentare”, anunță PE în același document.

Până la alegeri, parlamentul va mai publica cel puțin o proiecție în ce privește alegerile europarlamentare.

Reprezentarea familiilor politice europene în viitorul paralement, conform predicției pentru luna martie

La nivelul UE, Partidul Popular European (EPP) e cotat cu prima șansă, obținând 188 de locuri din totalul de 705, iar pe locul doi se află socialiștii europeni (S&D) cu 142 de locuri, urmați de ALDE cu 72.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele