Spre un milion de cazuri

45
10 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Bilanțul pandemiei provocate de noul coronavirus a depășit la nivel mondial, la începutul săptămânii, 800.000 de persoane confirmate a fi infectate și 38.000 de morți, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. În prezent, trei din patru americani se află într-o formă sau alta de izolare. La New York, serviciile medicale nu mai fac de mult față solicitărilor ajungându-se chiar la instalarea unui spital de campanie în Central Park. Italia continuă să fie cea mai afectată țară din Europa, însă situația se agravează la nivelul întregului continent.

Bilanțul mondial raportat marți seara era de 826.222 de cazuri, dintre care 174.115 de pacienți vindecați, în timp ce numărul morților se ridica la 41.261.

Statele Unite sunt acum de departe cea mai afectată țară din lume, cu 177.452 de cazuri confirmate, urmate de Italia, cu 105.792 de cazuri, și Spania, cu 94.417 cazuri. Universitatea Johns Hopkins, din Maryland, Statele Unite, a urmărit statisticile oficiale privind infectările, decesele și vindecările de la anunțarea epidemiei, în ianuarie.

Apel disperat

O navă medicală a sosit luni, la New York, pentru a prelua bolnavii cu alte afecțiuni, în contextul supraaglomerării centrelor medicale. Nava Comfort este dotată cu peste 700 de paturi, 12 camere de operații și 1.200 de medici, asistente și membri ai echipajului.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a lansat un apel disperat la implicarea voluntarilor. „Vă rugăm să veniți acum și să ne dați o mână de ajutor la New York! Avem nevoie de oameni“, a spus Cuomo, subliniind că partea cea mai dificilă a pandemiei este așteptată peste aproximativ două săptămâni.

Numai la nivelul orașului New York se înregistrează peste 40.000 de cazuri confirmate și aproape 1.000 de morți.

Președintele Donald Trump a anunțat extinderea recomandărilor privind izolarea socială până la 30 aprilie. Decizia a venit după studierea a 12 modele statistice diferite, a anunțat coordonatoarea celulei de criză de la Casa Albă, Deborah Birx, într-o conferință de presă. Birx a menționat, de asemenea, un model independent care „a produs aceleași cifre“. Predicțiile conturează un tablou sumbru pentru Statele Unite, chiar luând în calcul măsurile de izolare socială, cu peste 2.000 de decese zilnic, la jumătatea lunii aprilie, când se estimează că se va atinge nivelul maxim al epidemiei. Modelul, care este actualizat cu regularitate, prezice că, până la 15 aprilie, vor fi necesare 224.000 de paturi de spital, cu 61.000 peste capacitatea actuală.

Presupunând că distanța socială se va respecta în continuare și în luna mai, 82.000 de persoane ar putea muri în Statele Unite, până-n luna august.

Analizele se bazează pe date din Italia, China și Statele Unite pentru a prezice evoluția pandemiei. Asemeni altor modele, predicțiile nu sunt perfecte, însă cercetătorii au ajuns în unanimitate la aceeași concluzie: „Chiar și cu măsurile de distanțare socială în vigoare, vârful cererii pentru serviciile medicale din cauza pandemiei de Covid-19 va depăși substanțial capacitățile medicale“.

Europa, sub asediu

Spania a raportat, la începutul săptămânii, cel mai mare număr de decese într-o singură zi, de la declanșarea pandemiei, după ce 849 de persoane au murit de luni până marți. Numărul total al deceselor se ridica la 8.269, până la închiderea ediției.

Guvernul spaniol a anunțat un nou set de măsuri pentru a veni în ajutorul liber-profesioniștilor, al afacerilor mici și a persoanelor mai vulnerabile în fața impactului economic al pandemiei. Măsura își propune să „garanteze, mai mult ca oricând, că unii oameni nu-și vor pierde dreptul constituțional la adăpost“, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias, într-o conferință de presă. Printre măsuri se numără extinderea contractelor de închiriere și suspendarea evacuărilor timp de șase luni de la declararea stării de urgență. Pentru cei care se confruntă cu dificultăți în plata chiriei, guvernul va acorda ajutoare lunare de până la 900 de euro și va acoperi restanțele celor aflați în dificultate.

Totodată, guvernul a interzis companiilor să întrerupă furnizarea apei, a electricității sau a gazului. De asemenea, guvernul va amâna plata contribuțiilor sociale și va acorda ajutoare de până la 440 de euro pe lună persoanelor care și-au pierdut locul de muncă în timpul stării de urgență și nu întrunesc criteriile pentru a primi ajutorul de șomaj. Potrivit vicepremierului, aproximativ 500.000 de familii vor beneficia de pe urma noului pachet de măsuri.

La rândul său, Italia a anunțat extinderea perioadei de izolare până de Paște.

Cercetătorii germani au anunțat un studiu de amploare asupra modului cum se răspândește coronavirusul și modalităților de izolare, folosindu-se de cel mai afectat district al țării pe post de laborator în aer liber. Virusul s-a răspândit mult mai repede în rândul celor 250.000 de rezidenți ai districtului Heinsberg, din landul Renania de Nord-Westfalia, la frontiera cu Olanda, decât în restul Germaniei, cu 1.281 de cazuri confirmate și 34 de decese. Până în prezent, peste 550 de persoane s-au vindecat.

Stadiul epidemiologic în Heinsberg, supranumit acum „Wuhanul German“, după numele orașului chinez unde s-a declanșat pandemia globală, este cu două până la două săptămâni și jumătate mai avansat în raport cu restul țării. Pe parcursul următoarelor săptămâni, districtul va fi folosit pe post de laborator de către o echipă de epidemiologi asistați de 40 de studenți.

Rezultatul va fi folosit ca punct de plecare pentru modul cum va gestiona Germania amenințarea coronavirusului pe parcursul următorilor ani, a declarat profesorul Hendrik Streeck, din cadrul Universității din Bonn, citat de The Guardian.

În Rusia, parlamentul a adoptat un pachet de legi „antivirus“ ce prevede, între altele, pedepse cu până la șapte ani de închisoare pentru nerespectarea regulilor privind carantina. Rusia se confruntă cu un număr relativ redus de cazuri, mai precis 2.337 de persoane infectate și 17 decese, potrivit datelor oficiale.

Directorul principalului spital din Moscova în care sunt tratate persoanele infectate cu noul coronavirus, Denis Procenko, a fost confirmat marți cu Covid-19. Cu o săptămână în urmă, Procenko i-a oferit președintelui Vladimir Putin un tur al spitalului Komunarka, însă purtătorul de cuvânt al președinției a dat asigurări că liderul de la Kremlin este testat des și nu există motive de îngrijorare.

Tinerii nu mai par a fi imuni

O fată în vârstă de 12 ani din Belgia și un băiat de 13 ani din Marea Britanie, ambii infectați cu coronavirus, au murit la începutul săptămânii. Cei doi sunt considerați a fi cele mai tinere victime din țările lor.

„Este un moment dificil pentru că vorbim despre un copil. Acest lucru are implicații inclusiv pentru comunitatea medicală și cea științifică“, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor medicale din Belgia, doctorul Emmanuel André, vizibil afectat. „Ne gândim la familia și prietenii fetei. Este un lucru rar, însă unul care ne-a devastat“, a adăugat sursa citată.

Potrivit presei din Belgia, până la cazul fetei de 12 ani, persoana cea mai tânără care a murit din cauza coronavirusului a fost o asistentă medicală în vârstă de 30 de ani.

La doar câteva ore după anunțul serviciilor medicale belgiene, spitalul King’s College din Londra a anunțat decesul unui băiat de 13 ani, de asemenea testat pozitiv cu Covid-19.

„Din păcate, un băiat de 13 ani testat pozitiv cu Covid-19 s-a stins din viață, iar gândurile și condoleanțele noastre se îndreaptă acum spre familia sa“, se arată într-un comunicat.

Conform unei postări făcute de Colegiul Medinah pe platforma GoFundMe, numele băiatului era Ismail și nu suferea de alte boli. „Din păcate, a murit fără să aibă familia alături, din cauza naturii extrem de contagioase a Covid-19“, se arată în postare.

Săptămâna trecută, autoritățile din Franța anunțau moartea unei fete de 16 ani, într-un spital de copii din Paris. Moartea adolescentei, identificată cu numele Julie A. și descrisă drept o persoană altminteri sănătoasă, a provocat emoții puternice în Franța. Decesele la pacienți infectați cu coronavirus atât de tineri sunt extrem de rare. Autoritățile medicale au precizat anterior că îmbolnăviri grave, deși predominante la persoanele mai în vârstă, se pot înregistra la adulți de toate vârstele. Un studiu realizat recent în Statele Unite, de către Centrele de Control și Prevenire, pe un eșantion de 2.500 de pacienți, a arătat că nu s-au înregistrat decese sub 19 ani, însă persoanele de toate vârstele se pot îmbolnăvi grav. Peste o treime dintre cei spitalizați au vârste cuprinse între 20 și 54 de ani. ■

Germania: ultima liniște de dinaintea furtunii

Carsten Brzeski – Chief Economist, Eurozone and Global Head of Macro

Datele solide ale lunii martie de pe piața muncii reprezintă ultima liniște de dinaintea furtunii. Orice speranță este un instrument de combatere a crizei financiare. Șomajul a scăzut la 2.335 milioane în martie, al doilea cel mai scăzut nivel din martie de la reunificarea germană. În același timp, rata șomajului ajustat sezonier a rămas stabilă la 5,0%. Cu toate acestea, a fost cea mai slabă îmbunătățire din martie 2009, ilustrând că piața germană a muncii a pierdut deja o tracțiune înainte de a intra în carantina cauzată de Covid-19.

Totul e despre scheme de lucru de scurtă durată

Datele de astăzi privind piața muncii par a fi ultima liniște de dinaintea furtunii. În mod normal, data-limită pentru statisticile pieței muncii este mijlocul lunii, care în martie era chiar înainte de anunțarea măsurilor de carantină. Conform rapoartelor regionale, cererile pentru scheme de lucru pe timp scurt s-au înmulțit de atunci. Astăzi, agenția de pe piața muncii este așteptată să publice primele estimări ale celor mai recente aplicații pentru scheme de lucru pe termen scurt. În timpul crizei financiare, aproximativ 1,4 milioane de persoane au fost înregistrate în cadrul schemei de muncă de scurtă durată. La începutul anului, au fost înregistrate aproximativ 100.000 de persoane, pe fondul creșterii continue a producției.

În timpul crizei financiare, schemele de lucru pe termen scurt au fost unul dintre cele mai importante instrumente ale guvernului german pentru stabilizarea economiei. Și a funcționat. Consumul privat a rămas aproape stabil în 2008 și 2009 și a devenit un motor important de creștere a economiei germane de atunci. Pur și simplu este prea devreme pentru a spune dacă schemele de lucru pe termen scurt vor avea același efect magic. Cu siguranță guvernul german speră că așa va fi. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele