Teme cheie ale BCE în 2019: lichiditatea, reinvestirea și ratele de politică monetară

În condițiile unui șoc major, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea opri achizițiile de active nete la sfârșitul lunii decembrie.

41
2 minute de lectură

Acest lucru ar trebui să lase următoarele subiecte principale pentru 2019-20: sprijin pentru lichidități pentru bănci, politica de reinvestire și calendarul primei majorări a ratei dobânzii de politică monetară (precum și forma ciclului de constrângere). Noul președinte al BCE, al cărui mandat începe în noiembrie 2019, este puțin probabil să schimbe în mod semnificativ/măsurabil funcția de reacție a băncii centrale.

Probabil că prima creștere a ratei facilității de depozit (+ 20bp) va avea loc în septembrie 2019, urmată de o mișcare similară în trimestrul I din 2020. Aceasta va încheia prima fază a normalizării ratei dobânzii – cea mai urgentă din perspectiva BCE, și trebuie evitată menținerea unei rate negative, prea mult timp după ce creșterea economică a început să se redreseze în 2013. Există riscul, care nu poate fi neglijat, ca BCE să realizeze o normalizare de o mai mică amplitudine în cazul în care posibila recesiune ar afecta economia SUA în trimestrul al doilea al anului 2019, fapt care ar putea crea condiții de piață ce ar îngreuna posibilitatea BCE de majorare a ratelor de dobândă ale facuilităților de depozit.

Noul președinte al BCE

Este puțin probabil ca noul președinte al BCE să modifice substanțial funcția de reacție a băncii centrale. Numirea se va face în vara lui 2019, cu aproximativ trei luni înainte de încheierea mandatului lui Mario Draghi în octombrie 2019 și la scurt timp după ce va fi luată decizia cu privire la cealaltă funcție importantă dinn UE, care își va schimba în 2019 titularul:, președintele Comisiei Europene. Doi candidați la președinția BCE se remarcă: fostul guvernator al băncii din Finlanda, Erkki Liikanen, și guvernatorul Băncii Naționale a Franței, Francois Villeroy de Galhau, consideră analiștii UniCredit Bank.

Probabil următorul președinte al BCE nu va fi german, deoarece el va trebui să fie suficient de pragmatic pentru a permite instituției să joace un rol stabilizator în următoarea criză. Dacă viitorul președinte al BCE ar fi german, acest lucru ar fi costisitor din punct de vedere politic pentru cancelarul german Angela Merkel ori pentru oricine îi va succeda acesteia. În al doilea rând, Germania este deja reprezentată în conducerea principalelor instituții europene, cum ar fi Mecanismul European de Stabilitate, Comitetul Unic de Rezoluție și Banca Europeană de Investiții. Adăugarea BCE pe această listă ar conduce, probabil, la o concentrare excesivă de poziții de vârf în mâinile funcționarilor dintr-o singură țară.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele