Trump își părăsește aliații, deschide fronturi în Siria

19
10 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Casa Albă și-a surprins aliații din Siria atunci când a anunțat că forțele americane se vor retrage din zonă, lăsând frâu liber Turciei să desfășoare acțiuni militare în nord-estul țării, o porțiune ocupată de grupări kurde.

În timp ce kurzii au fost aliații cei mai eficienți ai Washingtonului în războiul împotriva ISIS, se pare că acum vor fi lăsați la mâna Turciei. Turcia consideră că multe grupări kurde sunt organizații teroriste și amenințase că va trimite soldați în nordul Siriei, dacă SUA nu i-ar determina pe kurzi să se îndepărteze de granița turcă.

Însă partea cea mai interesantă este că administrația de la Casa Albă pare că nu este sigură pe care dintre cele două tabere să o aleagă. În primul rând, președintele Donald Trump a declarat că, prin această mișcare neașteptată, Statele Unite nu își vor abandona aliații fideli din Siria: „Noi putem fi în proces de părăsire a Siriei, dar sub nicio formă nu abandonăm kurzii, care sunt oameni speciali și luptători grozavi”, a apreciat șeful de stat american, prin intermediul unei postări pe Twitter. De cealaltă parte a frontului se află Turcia, care, fiind membră NATO, aruncă o presiune în plus asupra Washingtonului. În timp ce Trump își declara sprijinul și încrederea față de administrația lui Erdogan că va fi în stare să gestioneze situația în cel mai corect mod, președintele american face o întorsătură la 180 de grade, începând să amenințe Turcia. Liderul de la Casa Albă avertizează, într-o postare pe Twitter, că „va distruge” economia Turciei, dacă armata turcă „va depăși limitele” printr-o eventuală incursiune militară antikurdă din Siria: „Așa cum am mai spus răspicat, doar pentru a reitera, dacă Turcia va face vreun lucru pe care eu, în înțelepciunea mea măreață și de neegalat, voi considera că va depăși limitele, voi distruge total și voi șterge orice urmă a economiei Turciei (am mai făcut acest lucru!)”.

Argumentul pentru retragere al Statelor Unite cum că ar fi învins ultimul „califat” important al ISIS, punând la colț această organizație teroristă, nu a reușit să liniștească forțele din zonă, făcând și mai vizibilă nemulțumirea și nesiguranța kurzilor: „Forțele americane nu și-au îndeplinit angajamentele și și-au retras trupele localizate de-a lungul graniței cu Turcia. (…) Operațiunea militară turcă din nord-estul Siriei va avea un imens efect negativ asupra războiului nostru cu Statul Islamic”, au comunicat reprezentanți ai Forțelor Democratice Siriene (FDS).

Contextul și actorii principali

Oficialii americani au observat recent patrule rusești în jurul Manbij, un oraș spre vest, probabil verificând terenul.

Regimul sirian a încercat de mult să recupereze Deir Ezzor, un fost bastion ISIS din nord-estul Siriei, deținut de forțele kurde. Plecarea forțelor americane și pierderea concomitentă a acoperirii aeriene esențiale pe care le-au furnizat-o vor oferi Damascului și Moscovei o alegere ușoară între încheierea unei înțelegeri politice cu kurzii sirieni și înăbușirea lor cu presiune militară, până când vor cădea în fața puterii militare superioare rusești.

Un alt beneficiar al acestei retrageri va fi, cu siguranță, Iranul.

Prezența redusă a SUA în nordul Siriei și supravegherea aeriană care a venit odată cu aceasta au acționat ca un zid al uneia dintre cele mai utile achiziții ale Teheranului din anii trecuți – un traseu de teritoriu neutru de la granițele sale, până la aliații săi din Liban.

Acest gol s-ar putea umple acum cu mercenari de origine rusă și militari susținuți de Iran, forțe apropiate ale regimului sirian. Este posibil ca acest rezultat să nu fi fost dezbătut de Trump în discuția sa telefonică cu Erdogan, dar poate reprezenta o consecință pe termen lung a hotărârii sale.

Decizia bruscă a liderului de la Casa Albă are ca rezultat și o amenințare imediată și iminentă pentru Israel, un aliat-cheie al SUA, prin deschiderea acelei rute din Iran, prin Irak și Siria, către reprezentanții Teheranului din Liban.

Abandonarea unor aliați de nădejde

După ce ISIS a preluat părți mari din nord-estul Siriei și nord-vestul Irakului cu ani în urmă, SUA au pus la cale o coaliție pentru combaterea grupului terorist. În timp ce puterile occidentale au adus multă putere aeriană pe câmpul de luptă, au avut întotdeauna probleme în a strânge o forță viabilă pentru a recupera terenul. Kurzii irakieni și sirieni s-au dovedit a fi printre cei mai eficienți luptători anti-ISIS, iar Washingtonul s-a bazat pe ei pentru a nu efectua doar ofensive la sol, ci chiar pentru a apela la atacurile aeriene din SUA.

Ca parte a efortului de a face efectiv FDS majoritar kurdă, SUA și alte națiuni au încorporat forțe speciale cu acestea. La sfârșitul operațiunilor de luptă siriene, Turcia a început să-și manifeste îngrijorarea cu privire la prezența puternică a kurzilor în nordul Siriei. Ankara este în conflict cu insurgenții kurzi, atât în interiorul, cât și în afara granițelor turce, de zeci de ani.

Statele Unite au lăsat forțele din Siria să continue lupta împotriva ISIS, dar și să împiedice Turcia să invadeze nordul Siriei și să alunge milițiile kurde susținute de SUA acolo.

Însă, acum, retragerea trupelor americane va deschide ușa Turciei pentru a împinge înapoi foștii aliați ai Americii.

Foto: Agerpres / EPA

Ce își dorește Turcia cu adevărat?

Turcii sunt de multă vreme nemulțumiți de prezența puternică a kurzilor în nord-estul Siriei, lângă granița turcă. Armata Turciei s-a mutat deja în porțiuni din zone deținute anterior de FDS, dar acum se pare că Ankara are undă verde de la Washington pentru a-și continua planurile de creare a unei zone-tampon în nordul Siriei.

Turcia nu dorește doar să se asigure că forțele kurde se retrag din aceste zone, ci intenționează și să reinstaleze aproximativ două milioane de refugiați sirieni acolo. În timpul celor mai grave conflicte din Siria, aproximativ 3,6 milioane de sirieni au fugit în Turcia. Mulți dintre acești oameni trăiesc fie în tabere uriașe improvizate, fie în orașe din regiunea de frontieră. Turcii speră să atingă două obiective prin crearea unei zone-tampon: alungarea kurzilor de la granița lor și repatrierea unui număr mare de sirieni.

Armata americană a avertizat de mult că lupta împotriva ISIS nu s-a încheiat. În timp ce grupul terorist a pierdut teritoriul pe care-l numea „califatul”, încă există zeci de mii de luptători ISIS în libertate, atât în Siria, cât și în Irak, potrivit Washingtonului.

În plus, zeci de mii de oameni care locuiau în zonele controlate de ISIS din nord-estul Siriei – unii dintre ei, susținători ambițioși ai grupului – au fost duși în tabere mari. Cea mai mare este al-Hol, care are în jur de 50.000 de locuitori.

De asemenea, FDS ține mii de luptători ISIS prinși în timpul luptelor majore pentru a risipi grupul terorist. Mulți dintre acești luptători sunt din țări străine, adesea din Europa. Administrația Trump a avertizat de mult națiunile europene că SUA vor trebui să-i elibereze, dacă europenii nu își iau cetățenii înapoi. Dacă Turcia s-ar muta în nordul Siriei, probabil că ar prelua controlul majorității închisorilor unde sunt deținuți în prezent luptători ISIS.

Deci, în timp ce ISIS este slăbit, este încă în zonă și este încă periculos. Acesta a fost motivul principal pentru care SUA au rămas în Siria, chiar și după ce ISIS și-a pierdut ultimele enclave la începutul acestui an. ISIS, cred SUA, are încă puterea și capacitatea de a se regrupa și reapărea. Kurzii au avertizat că probabilitatea revenirii ISIS va crește considerabil dacă Turcia se va muta în nord-estul Siriei.

„Am făcut tot posibilul pentru a oferi cel mai bun tip de securitate în închisori și în lagăre… [dar] cu invazia turcă… suntem nevoiți să scoatem o parte din trupele noastre din închisori și din lagăre la graniță, pentru a ne proteja poporul”, a declarat purtătorul de cuvânt al FDS, Mustafa Bali.

Ce s-ar putea întâmpla, în continuare?

În timp ce kurzii au promis să apere teritoriul pe care îl controlează în prezent, este greu să-i vedem împotrivindu-se armatei turce bine echipate și puternice. Singura cale de ieșire pentru kurzi poate fi căutarea protecției din Rusia și a aliatului său, președintele sirian, Bashar al-Assad.

În timp ce kurzii din Siria și-au dorit de mult autonomie sporită față de Damasc, ei nu sunt împotriva guvernului Assad în sine. De fapt, luptătorii kurzi au luptat alături de militarii sirieni în unele dintre luptele războiului civil al țării.

În fața unei incursiuni turcești, kurzii ar putea fi deja la telefon cu Assad și cu armata rusă, deoarece, cu siguranță, vor vedea controlul guvernului sirian ca fiind mult mai bun decât o luptă împotriva armatei turce.

O altă mare întrebare este ce se va întâmpla cu numeroasele persoane strămutate din fostele zone controlate de ISIS și luptătorii ISIS deținuți de FDS. Fostul emisar american al coaliției anti-ISIS, Brett McGurk, consideră că Turcia nu este pregătită să facă față situației, în timp ce președintele Trump a precizat că nu mai vrea să se ocupe de ea. Este foarte dificil de prezis ce se va întâmpla în nordul Siriei, dar viitorul imediat după retragerea SUA din zonă, cu siguranță, nu pare promițător. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele