
„Locurile de muncă sunt în plină expansiune, veniturile cresc, sărăcia scade, criminalitatea scade, încrederea crește, iar țara noastră prosperă și este foarte respectată din nou!”, așa și-a început președintele Donald Trump discursul său despre starea națiunii. Un discurs triumfalist, oarecum gândit pentru a sfida punerea sa sub acuzare de către opoziția democrată. Piețele financiare nu au reacționat după acest discurs fulminant, iar marea întrebare rămâne dacă Trump va reuși să obțină un nou mandat de președinte al SUA. În esență Trump și-a anunțat electoratul că și-a respectat promisiunea cu care l-a cucerit: Let’s make America great again”.

Trump și-a continuat netulburat expozeul: ”Sunt aboslut încântat să vă raportez în această seară că economia noastră este cea mai bună. Armata noastră este complet reconstruită, puterea sa fiind de neegalat nicăieri în lume – și nici măcar nu se apropie cineva. Granițele noastre sunt sigure. Familiile noastre înfloresc. Valorile noastre sunt reînnoite. Mândria noastră este restabilită. Și din toate aceste motive, le spun oamenilor marii noastre țări și membrilor Congresului de dinaintea mea: Starea Uniunii noastre este mai puternică așa cum n-a fost vreodată!”
În urmă cu 4 ani, Donald Trump a sfidat toate așteptările chiar de la începutul campaniei sale prezidențiale. Foarte puțini au crezut inițial că va candida. Criticii săi au considerat că nu va urca în sondaje. Au spus că nu va câștiga alegerile interne pentru desemnarea candidatului republican pentru postul de președinte al Statelor Unite, apoi și-a învins toți oponenții, 16 la număr, în final depășindu-l pe Ted Cruz (Senator Republican din statul Texas) și obținând astfel nominalizarea Partidului Republican la alegerile din noiembrie 2016 în cadrul Convenției Partidului Republican. După câștigarea nominalizării, aceiași critici au spus că nu are nicio șansă în fața fostei prime doamne a Statelor Unite, candidatul democrat, Hillary Clinton, reprezentant al Partidului Democrat.
A urmat 8 noiembrie 2016, ziua alegerilor. Rezultatul votului popular a înclinat spre Hillary Clinton. Candidatul Democrat a obținut 48,2% din sufragii, echivalent a 65.853.514 voturi. Donald Trump a înregistrat un procent de 46,1%, reprezentând 62.984.828 voturi. Însă în sistemul de vot american, președintele nu este desemnat conform rezultatelor înregistrate în urma câștigării votului popular, ci al majorității obținute în colegiul electoral, unde este necesar votul a cel puțin 270 de electori dintr-un total de 538. Trump a obținut votul a 304 electori, față de Hillary cu 227 electori.
În timpul campaniei electorale, Hillary Clinton avea toate atuurile pentru a deveni viitorul președinte al Statelor Unite. Era susținută de președintele în funcție, Barack Obama, foarte popular. Economia americană se afla în cel de-al optulea an de creștere, mass-media americană îi era favorabilă. Hillary deținea, de asemenea, o solidă experiență în administrația americană, aceasta a ocupat poziția de senator al SUA între 2001-2009 din partea statului New York și ulterior Secretar de Stat (echivalentul Ministrului de Externe) în intervalul 2009 – 2013. Putem aminti și de faptul că Bill Clinton, președintele cu nr. 42, îi era alături în această campanie. Aceasta avea toate atuurile pentru a câștiga.
Deși câștigase nominalizarea Partidului Republican, controversele continuau să afecteze imaginea lui Trump. L-a jignit pe fostul candidat republican, John McCain, veteran de război decorat pentru serviciile aduse SUA în Vietnam și respectat senator republican, prin afirmația “Nu este un erou de război. A devenit erou de război pentru că a fost capturat. Îmi plac oamenii care nu au fost prinși.”. A continuat să sfideze presa prin criticile aduse postului tv Fox News și vedetei acestui post, Megyn Kelly, dar și întregii mass-media americane, în general. Trump i-a sfidat chiar și pe membrii propriului partid, Jeb Bush, Ted Cruz sau Marc Rubio fiind țintele sale predilecte. Șansele sale de a deveni președinte erau astfel compromise prin imaginea inadecvată pe care o promova.
Și totuși, efectul Trump…
Mesajul electoral lui Donald Trump a fost conceput astfel încât șă ajungă la clasa muncitoare (Blue-Collar workers). Nu a fost interesat să obțină votul elitelor, ci al cetățenilor foarte sensibili la mesajele economice. Imaginea de candidat nonconformist a avut un impact pozitiv asupra acestui grup de votanți. În 2016, Trump a câștigat majoritatea electorilor în opt din așa-numitele “swing states”. Florida, Iowa, Arizona, Michigan, Ohio, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin au fost câștigate de către Trump și în acest fel republicanul a fost ales pentru funcția supremă în stat, prin intermediul a 125 de electori proveniți din aceste state. Acestor state li s-au adăugat cele din sudul Statelor Unite, mai puțin Colorado și New Mexico.
Anul acesta, în Statele Unite vor avea loc alegeri prezidențiale. Pentru câștigarea celui de-al doilea mandat la Casa Albă, Donald Trump va trebui să prezinte electoratului rezultate economice pozitive și, de asemenea, să propună soluții pentru expansiunea viitoare a economiei americane. Ciclul actual de creștere economică este cel mai lung din istoria Statelor Unite. Acesta a început în 2009 și este puțin probabil ca economia americană să între în recesiune în următorii doi ani.
Trump, actualul și foarte probabil, viitorul președinte al Statelor Unite

În prezent, peste 55% dintre americani aprobă modul în care Donald Trump gestionează politicile economice, în timp ce procentul celor care dezaprobă prestația sa atinge 40%. Acest decalaj de 15% este în creștere și reprezintă cea mai semnificativă rată de aprobare, în sondaje, a lui Trump de la preluarea mandatului, în 2016, în legătura cu expansiunea economiei americane.
Alegerile prezidențiale americane pun în primul rând modul în care evoluează economia, acesta fiind în cele mai mute cazuri, argumentul principal pentru care un candidat este ales președinte sau nu.
În ultimul an, Trump a reușit să unească în jurul său Partidul Republican și deși este al treilea președinte din istoria Statelor Unite, după Andrew Johnson și Bill Clinton, care se confruntă cu riscul de a fi suspendat de către Congresul Statelor Unite, un număr de 600.000 donatori s-au alăturat Partidului Republican. Convenția Republicană a primit donații de peste 460 milioane de dolari în 2019, din care 154 de milioane doar în ultimul trimestru al anului trecut. Economia americană a înregistrat rate consistente de creștere în timpul președinției sale, acțiunile listate la bursă au înregistrat valori record, indicele agregat Dow a depășit 29.000 de puncte, un record absolut în întreaga istorie a New York Stock Exchange.
Rata șomajului din SUA s-a menținut constant la 3,5 la sută în decembrie 2019, rămânând la cel mai scăzut nivel din 1969 și în conformitate cu așteptările pieței. Numărul șomerilor a scăzut cu 58 mii la 5,75 milioane, în timp ce ocuparea forței de muncă a crescut cu 267 mii, până la 158,80 milioane. Rata șomajului în Statele Unite a înregistrat o medie de 5,73 la sută din 1948 până în 2019, atingând un nivel maxim de 10,80 la sută în noiembrie 1982 și un nivel record de doar 2,50 la sută în mai 1953.
Rata sărăciei din SUA a scăzut în fiecare an al președinției sale, iar în cele din urmă a atins nivelul din 2007, înainte Marea Recesiune a forțat milioane de americani să își piardă locurile de muncă.
Biroul de recensământ al Statelor Unite menționează în raportul său anual privind veniturile și sărăcia că în 2019 au fost create peste 2,3 milioane de noi locuri de muncă, și că veniturile medii pentru acești lucrători au crescut cu mai mult de trei la sută.
În ceea ce privește aspectele negative ale președinției lui Trump, acestea sunt legate în principal de numărul persoanelor care nu dețin o asigurare de sănătate, adică peste 30 de milioane de persoane, cu 2 milioane mai mult decât în 2018. De asemenea, deficitele federale au crescut, la datoria națională s-au adăugat peste 2,8 trilioane de dolari.
Proiecțiile privind PIB-ul Statelor Unite, pentru 2020, estimează că economia americană va depăși 22,3 trilioane de dolari, întărindu-și poziția de primă economie mondială.
În tabăra democrată nu se remarcă niciun candidat care să aibă nivelul său de notorietate. Joe Bidden (77 de ani, fost vice-președinte al Statelor Unite), Bernie Sanders (78 de ani, candidat anti sistem, cu vederi socialiste), Michael Bloomberg (78 de ani, deține o avere de peste 54 miliarde de dolari, fost primar al New York-ului) sau Elizabeth Warren (70 de ani, candidat cu vederi progresiste) nu par a avea suficiente argumente în fața actualului președinte.
În Statele Unite cea mai bună protecție socială este considerată rata de creare a noilor locuri de muncă, iar acest argument va fi cea mai bună armă a lui Trump pentru câștigarea celui de-al doilea mandat la Casa Albă. ■