Un eșec major în Uniunea Europeană

21
8 minute de lectură

După încarcerarea lui Liviu Dragnea și preluarea frâielor partidului, premierul Viorica Dăncilă a promis refacerea relației avariate cu instituțiile europene. Dar în această săptămână, PSD a primit o lovitură năprasnică de la Bruxelles. Ceea ce pune serios sub semnul întrebării credibilitatea europeană a social-democraților români.

Foto: Agerpres

Joia trecută, Rovana Plumb, propunerea României pentru postul de comisar european pentru Transporturi, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European. Fosta ministră, acum membră a Parlamentului European, nu a trecut, așadar, de testul integrității.

A fost o surpriză și nu prea. Pe de o parte, numeroase voci din opoziția de la București preziceau deja un eșec al Rovanei Plumb în fața comisiei de specialitate din Parlament, acolo unde sunt examinate, pe de o parte, capacitatea de a face față postului de comisar și, pe de alta, angajamentul european. Asupra ambelor aspecte planau semne de întrebare.

Rovana Plumb nu obținuse rezultate extraordinare ca ministru, iar povestea potrivit căreia conducea o mașină înmatriculată în Bulgaria, evitând astfel o taxă pe care tocmai ea o introdusese ca ministru, avea să cântărească greu în ochii europarlamentarilor, avertiza opoziția.

Surpriza a venit însă din altă parte: Rovana Plumb nici măcar nu a mai ajuns în fața comisiei de specialitate.

Dacă nu reușești să-i convingi…

Ea nu a putut să furnizeze explicații convingătoare în fața Comisiei JURI cu privire la un împrumut de 800.000 de lei (circa 170.000 de euro) luat de la o persoană privată, suma fiind apoi virată pentru campania electorală a PSD.

Problema a fost că Rovana Plumb nu prea avea cum să returneze împrumutul, date fiind veniturile declarate, în condițiile în care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decis să nu returneze către PSD suma cheltuită cu europarlamentarele, (aproape 3,5 milioane de lei), invocând motive legale.

Rovana Plumb nu i-a lămurit pe europarlamentari ce va face în această situație. Potrivit relatărilor presei europene, ea a menționat că nu cunoaște decizia AEP, la care membri ai Comisiei JURI au replicat că știrea fusese deja publicată cu o zi înainte și era cunoscută de toți cei interesați.

JURI a decis apoi, în unanimitate, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze că există un conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și, în consecință, aceasta nu poate exercita funcția de comisar european.

„Îngrijorările vin de la un împrumut primit de candidatul comisar de la o persoană fizică ce operează în sectorul turismului, precum și din aceea că pe baza informațiilor primite de comitet nu este limpede cum acest împrumut important va fi plătit înapoi într-un mod deschis și transparent. De aceea, Comitetul pentru Afacerile Legale consideră că în acest stadiu și până când conflictele de interese nu vor fi rezolvate există serioase îndoieli în legătură cu capacitatea candidatului la postul de comisar de a-și juca rolul în fruntea Transporturilor. (…)

V-am fi recunoscători dacă ați putea informa Președintele Comisiei în legătură cu aceste îngrijorări, ținând membrii Comitetului pentru Afaceri Legale informați în legătură cu măsurile pe care președintele Comisiei intenționează să le ia pentru a rezolva acest conflict de interese”, se arăta în scrisoarea Comisiei JURI.

În acel moment, nu era deloc clar cum avea să se procedeze – respingerea unui candidat pe motive de integritate a reprezentat o premieră în procesul de desemnare a comisarilor.

O „soluție“ care n-a ținut

Dar nu e o respingere, e o suspendare din motive procedurale, Rovana Plumb va lămuri totul – au fost primele reacții din PSD. În timp ce, aflată încă în turneu în Statele Unite, Viorica Dăncilă și-a manifestat sprijinul pentru Rovana Plumb. La fel, grupul europarlamentarilor PSD.

Eurodeputații din Delegația Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situație fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluții la ceea ce domniile lor consideră că ar fi «neclarități» în acest caz, pentru ca procesul de validare al Rovanei Plumb să depășească faza preliminară”, a transmis grupul PSD.

Și „soluția” a venit, înainte de ședința de luni a Comisiei JURI.

Rovana Plumb a transmis comisiei parlamentare o scrisoare în care a informat că împrumutul de 800.000 de lei a fost returnat prin cedarea a două apartamente deținute în România.

Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, i-a scris Rovana Plumb Comisiei JURI.

Zadarnic. Comisia JURI a anunțat că i-a respins definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și, respectiv, de Ungaria.

Este o decizie incorectă și contrară procedurii pentru că potențialul conflict de interese fusese stins definitiv prin scrisoarea trimisă azi de doamna Rovana Plumb. Este o decizie politică și suntem convinși că la asta a contribuit din plin și Siegfried Mureșan căruia se pare că i s-a propus funcția de comisar european”, a declarat purtătorul de cuvânt Valeriu Steriu pentru HotNews.ro.

Rovana Plumb a caracterizat decizia ca fiind „profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică”. Ea acuzat opoziția, pe președintele Iohannis, dar și „lobby-ul negativ agresiv exercitat împotriva României de către liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș”.

Dar cu toate reacțiile inițiale, premierul Viorica Dăncilă nu a avut decât să răspundă cererii Ursulei von der Leyen și să anunțe că va face o nouă propunere de comisar. Șefa guvernului a declinat însă invitația președintelui la consultări privind desemnarea viitorului candidat. ■


Inventarul pagubelor la PSD

Rovana Plumb pierde pe toate planurile: s-a văzut nevoită să ramburseze împrumutul din fonduri proprii, din moment ce AEP a refuzat decontarea cheltuielilor de campanie ale PSD, s-a trezit anchetată de Agenția de Integritate pentru neclaritățile din declarația de avere și s-a văzut abandonată, în cele din urmă, de PSD, care nu a riscat un conflict de uzură cu Comisia Europeană.

Dar pierderea mai evidentă și mai gravă este în dreptul PSD. Pe plan intern, partidul s-a văzut pus în inferioritate față de președintele Iohannis și de întreaga opoziție. Acesta a cerut de la bun început un proces bipartisan de desemnare a candidatului român pentru Comisia Europeană. PSD a preferat să meargă singur în această bătălie și a pierdut.

Social-democrații invocă acum influența nefastă a opoziției din România asupra Comisiei JURI. Au fost făcute chiar nominalizări: Klaus Iohannis , Dacian Cioloș, Siegfried Mureșan. Dacă este adevărat, aceasta înseamnă pur și simplu că președintele și liderii opoziției sunt mai influenți la Bruxelles decât PSD. Ceea ce reprezintă o altă problemă pentru social-democrați.

Dacă nu este adevărat, înseamnă că PSD a acuzat pe nedrept Comisia JURI că s-ar afla sub influența unor forțe politice dintr-un stat membru și, în consecință, nu ar acționa în interesul general al Uniunii Europene. Aceasta este o acuzație gravă, care va avea consecințe pe termen mai lung în Parlamentul European. Iarăși, o problemă pentru PSD.

Social-democrații intră acum în campania electorală într-o stare de ostilitate în raport cu instituțiile europene comparabilă cu situația de dinainte de alegerile europene. Doar că Liviu Dragnea nu mai este.

Un banc din vremea comunistă vorbea despre muncitorul de la fabrica de biciclete care fură piesă cu piesă pentru a-și construi acasă propriul vehicul. Doar că, oricum ar asambla piesele, tot o mitralieră iese. Așa și cu PSD. Oricât încearcă să-și repare relația cu Uniunea Europeană, tot în conflict rămâne.


LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele