Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până la 31 octombrie

67
2 minute de lectură

Liderii Uniunii Europene au acordat Marii Britanii o extensie de șase luni a termenului de Brexit, după cinci ore de negocieri ce s-au desfășurat la Bruxelles.

Noul termen este 31 octombrie și are menirea de evita ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană mâine, fără un acord de Brexit, acord ce a fost respins de către parlamentarii londonezi.

„Vă rog, nu irosiți acest timp“, i-a îndemnat pe britanici președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de BBC.

Premierul britanic, Theresa May, care și-ar fi dorit o amânare de durată mai scurtă, a declarat că obiectivul Marii Britanii va continua să fie ieșirea din Uniune cât mai rapid posibil.

În conformitate cu noua decizie, Marea Britanie va trebui acum fie să organizeze alegeri europarlamentare, fie să părăsească spațiul comunitar la 1 iunie fără un acord.

May este așteptată să facă o declarație în Camera Comunelor cu privire la summitul de la Bruxelles, în timp ce negocierile cu laburiștii vor continua în speranța obținerii unui consens în ceea ce privește strategia de Brexit.

„Obțiunile pe care le avem la dispoziție sunt dure iar răgazul de care dispunem este cât se poate de clar. Trebuie să continuăm eforturile de a atinge un consens asupra unui acord care să fie în interesul nostru național“, a scris Theresa May, într-o postare pe Twitter.

Parlamentarii britanici au respins acordul în forma negociată de premierul May cu liderii Uniunii Europene și au votat, de asemenea, împotriva părăsirii spațiului comunitar fără un acord. La rândul său, Uniunea Europeană a respins posibilitatea unor renegocieri asupra acordului de retragere din Uniune.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au convenit asupra următoarelor:

  • O extensie a Brexit „atât cât va fi necesar“, dar „nu mai târziu de 31 octombrie“, pentru a permite ratificarea acordului de retragere
  • Marea Britanie „trebuie să participe la alegerile pentru Parlamentul European“ iar, dacă nu va face acest lucru, va trebui să părăsească Uniunea la 1 iunie
  • Consiliul European reiterează faptul că acordul de Brexit nu poate fi renegociat
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele