Vânzarea la liber a medicamentelor de uz veterinar, pericol pentru sănătatea publică

195
5 minute de lectură

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMV) va ridica o excepție de neconstituționalitate privind modificările aduse legii care reglementează profesia de medic veterinar, întrucât acestea au efecte nu doar asupra medicilor veterinari, ci și asupra populației. Documentul aprobat de Parlament, la finele anului trecut, permite ca antibioticele și alte medicamente veterinare puternice să fie vândute în afară farmaciilor, fără rețetă de la medicul veterinar. „Astfel, oricine își poate cumpăra ce medicamente vrea și își poate trata animalul, fără a avea recomandare de la veterinar și fără a avea pregătirea necesară administrării de medicamente. Dacă la Curtea Constituțională nu vom reuși corectarea acestor prevederi cu consecințe grave, ne vom adresa și Curții Europene de Justiție”, a declarat pentru Reporter Global vicepreședintele CMV, Adrian Oros.

În condițiile în care România este pe primul loc la antibiorezistență în Europa, la finalul anul 2017, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a propus modificarea prin ordonanță de urgență a Legii privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar. „Acum, oricine poate cumpăra și administra medicamente de uz veterinar. Riscurile sunt imense și este un atentat la sănătatea populației, care poate consuma produse despre care nu știe ce cantități de antibiotic conțin, dezvoltând astfel rezistență la antibiotic”, declară Adrian Oros.

Risc de produse încărcate cu antibiotice

Crescătorii pot pune pe piață lapte, carne și ouă încărcate de antibiotic, pentru că medicul nu mai poate controla momentul când substanța iese din organismul păsărilor sau al animalelor. „Proprietarii de păsări și animale nu mai pot fi controlați dacă așteaptă cât trebuie pentru eliminarea antibioticului administrat și pot pune pe piață produse încărcate cu antibiotic. Medicul veterinar ținea un registru în care era notat tot: ce antibiotic s-a administrat, când, ce cantitate etc. Totodată, va crește numărul reacțiilor adverse în rândul proprietarilor de animale, crește riscul antibiorezistenței, crește consumul de antimicrobiene în detrimentul vaccinurilor etc.”, afirmă Adrian Oros.

Cei care au animale de companie bolnave le pot trata și ei după cum consideră. Și, pentru că locuiesc împreună, flora bacteriană este comună. Așadar, deși doar animalul a fost tratat incorect, stăpânul află că a dezvoltat și el germeni rezistenți la antibiotic. De cele mai multe ori, când face o operație.

Ordonanța cu modificări a fost aprobată de Parlament, iar consecințele punerii în practică sunt greu de cuantificat. Noile prevederi au ca efecte expunerea proprietarilor de animale la efectele secundare, creșterea ratei de ineficiență a antibioticelor prin nerespectarea condițiilor de păstrare și utilizare (păstrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), diminuarea ratei de promovare a vaccinării de către medicii veterinari, în schimbul utilizării pe scară largă a antibioticelor, care creează confuzie în ceea ce privește utilizarea rețetelor veterinare etc.

Substanțele psihotrope și stupefiante, la îndemâna oricui

De asemenea, medicii veterinari contestă vehement acordarea dreptului de administrare de substanțe psihotrope și stupefiante de către personalul mediu, cum sunt tehnicienii veterinari și asistenții veterinari. Asta în condițiile în care, conform Legii 339/2005 și normelor de aplicare ale acesteia privind regimul juridic al substanțelor stupefiante și psihotrope, doar medicul veterinar are dreptul de a prescrie, utiliza și administra astfel de produse. „Ținerea la zi a registrului de evidență al substanțelor stupefiante și psihotrope trebuie să fie sub responsabilitatea și semnătura medicului veterinar”, subliniază vicepreședintele CMV.

Nu în ultimul rând, medicii veterinari contestă modul în care a fost adoptată legislația care le afectează meseria. Ei susțin că Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar este o lege organică, și nu ordinară. Legea nr. 160/1998 a fost adoptată de către Parlamentul României ca lege organică, a fost modificată și completată ulterior prin Legea 588/2002 având caracter organic, iar Parlamentul României a modificat caracterul legii din organic în ordinar pentru a se vota mai ușor modificările.

„Modificările și completările art. 4, art. 16 și art. 37 menționate la pct. 3 și pct. 4 din legea de adoptare a OUG 70/2017 sunt neconstituționale întrucât nu respectă cerințele art. 115 alin.(4) din Constituția României, deoarece nu sunt întrunite în mod cumulativ cele trei condiții: existența unei situații extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată și urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței”, susține Colegiul Medicilor Veterinari.

Aceștia consideră că vaccinarea animalelor de companie sau de fermă este un act medical, fiind greu de crezut că un medic veterinar va emite o rețetă unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta să meargă să cumpere vaccinul de la farmacie sau magazine autorizate și să-l administreze animalului.

„Obiectivul esențial al normelor ce reglementează producția și distribuția produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecția sănătății publice. Or, modificările aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei europene 2001/82”, susțin medicii veterinari. Medicamentele se pot vinde acum în orice magazin autorizat DSV, nu obligatoriu într-o farmacie.

Avertisment OMS

Chiar în perioada în care Parlamentul României dădea liber la vânzarea și administrarea medicamentelor de uz veterinar, printre care și antibiotice, organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza fermierii să nu mai folosească antibiotice pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animalele producătoare de hrană, deoarece această practică poate duce la dezvoltarea infecțiilor periculoase la oameni. Experții avertizează asupra riscului declanșării de superbacterii rezistente la medicamente. Astfel, se riscă declanșarea unei „epidemii bruște și letale”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele