Victorie pentru protestatarii din Hong Kong

63
2 minute de lectură

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat sâmbătă că suspendă pe termen nelimitat procesul de adoptare a controversatului proiect de lege care ar fi permis extrădările către China continentală, pe fondul protestelor de amploare de săptămâna aceasta, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

„În urma unor deliberări interne pe parcursul ultimelor două zile, anunț că Guvernul a decis suspendarea procesului legislativ referitor la acest amendament, redeschiderea canalelor de comunicare cu toate segmentele societății, explicarea mai clară a proiectului și ascultarea punctelor de vedere ale societății”, a declarat Lam în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a adăugat că nu există un termen-limită pentru reluarea procesului de adoptare a proiectului.

Decizia vine după ce zeci de mii de persoane au protestat săptămâna trecută în fața Parlamentului pentru a convinge autoritățile să renunțe la acest proiect. Zeci de persoane au fost rănite în urma confruntărilor cu Poliția în timpul manifestațiilor.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni și au acuzat-o pe Carrie Lam că ar fi „trădat” cetățenii din Hong Kong. Ei susțin că se opun acestor modificări legislative și din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele