Visul unei cărți de vară

87
5 minute de lectură

Nu știu câți dintre dumneavoastră își monitorizează visele, câți își amintesc ce au visat și câți încearcă să le dea un sens, o interpretare. Sigur mulți nu cred în vise în aceeași măsură în care nu cred în cvasiștiințele care au prins avânt în ultima vreme: astrologia, numerologia, oniromanția ori chiromanția. Cetățeni celebri precum Jung sau Freud vorbesc în limbaj științific despre vise considerându-le o expresie a subconștientului personal sau colectiv. Nu despre teorie vreau să vorbesc, ci despre unele deslușiri pe care le-am întâlnit într-un dicționar de vise. O carte care mestecă laolaltă proverbe și înțelepciuni bizare și ziceri tehnice ale unor psihanaliști. 

De pildă, dacă visați pește nu înseamnă că sunteți curve. Deși peștele e simbolul sexualității masculine. Ei bine, e un fapt pozitiv. Peștii aduc prosperitate și o energie fizică bună. Numai să nu-i visați culcați, zice dicționarul. Nu-mi dau seama cum e să-i visați sculați, dar se pare că se poate. Jung spune că puteți întineri făcând baie în apa izvorului vieții. N-am citit personal această frază a lui Jung, am luat-o din dicționar, așa că nu pot să zic cu tărie că Jung vorbește prostii. Ideea e că peștii culcați scad energia vitală.

Dacă visați păr, înseamnă că aveți forță. Pentru Freud, părul e legat în mod direct de falus. Dar asta nu e un indiciu atâta vreme cât pentru Freud orice e legat de falus, mai puțin falusul însuși. Părul tăiat prevestește sărăcia, așa că lăsați-l să crească. Dicționarul nu spune nimic despre părul de pe picioare. Și bine face. Pentru că altminteri închipuiți-vă o zi însorită pe o plajă, la mare, cu doamne și domnișoare care nu vor să fie sărace.
Dacă visați iepure înseamnă că aveți o dorință sexuală acută și vreți să vă înmulțiți ca iepurii. Nu înțeleg de ce nu ca gândacii de bucătărie, care e limpede că se înmulțesc mult mai repede. Surprinzător, dacă va apar în vis gândaci, e din cauza faptului că aveți mulți prieteni care vă calcă pe nervi. De ce ați rămâne prieteni cu unii care vă calca permanent pe nervi dicționarul nu face nicio mențiune. Total elucubrantă e explicația în cazul în care visați incest, cu alte cuvinte că faceți sex cu rude apropiate. Cartea înțelepciunii onirice atrage atenția că în atare situație lipsește tandrețea în familie. Prin urmare subconștientul vă sugerează să faceți sex ca să mai supliniți un pic lipsa tandreții. Sinistru!

Un incendiu care vă apare în vis prevestește faptul că vă veți bucura de respectul celor din jur. Adevărul e că toată lumea îi admira pe piromani și unii chiar îi cheamă, ca pe instalatori, să le dea foc la casă în momentele în care simt o scurgere de respect din partea vecinilor de deasupra. În contrapartidă, inundația e un indiciu clar că te supraapreciezi. Deci că îți acorzi ilegal un respect nemeritat. De aia vine focul, ca să regleze un pic situația și surplusul de respect să se echilibreze.

Dacă visezi izmene e clar că ți-e teamă că nu ești destul de distins în societate. Iar dacă îți apare un păianjen înseamnă că vei avea noroc. E clar că astea două trebuie visate împreună ca să te poți duce fără frica în izmene la o recepție simandicoasă.

Dacă visezi păstrăv se cheamă că te bucuri de viață. Din nefericire nu știu să vă spun ce se întâmplă dacă visezi caras, chefal, guvide sau calamarul lui Humboldt. Pot să intuiesc că dacă te procopsești prin vis cu ceva piranha e extrem de probabil să câștigi la loterie în aceeași zi în care ai intrat cu 10 la facultatea de medicină.
O situație delicată apare în momentul în care vizezi ciobani. Cartea spune că vei avea probleme cu legea. Aici e foarte clar. Mulți dintre politicienii noștri se pare că au visat o groază de ciobani în ultimii ani. Conform dicționarului, domnul Dragnea ar trebui să facă bine să se concentreze pe incendii decât, Doamne ferește, să viseze vreun pârlit de cioban.

În urma lecturii mai aflăm că femeile visează frecvent broaște normale, în timp ce bărbaților le apar în somn broaște râioase. Ambele sunt oportunități pozitive, zice cartea. Broasca reprezintă evoluția de la mormoloc la adult. În consecință, presupun că dacă visăm mormoloci înseamnă că dăm în mintea copiilor.
Pe lângă alte lucruri minunat de inedite, cartea ne mai avertizează că dacă visăm cerul gurii e din cauză că suntem prea pofticioși. Acuma, oricât de convinși am fi de adevărurile spuse în dicționarul de vise, n-avem cum să nu întrebăm: Cine dracului visează cerul gurii? Mai repede cred că poți visa vena portă, sfincterul lui Oddi, glandele suprarenale, timusul și ampulele lui Lorenzini de la rechin.

Imaginați-vă cum ar fi să visați un pește care ia foc în gura unui iepure chel, mușcat de un păianjen în timp ce încearcă să traverseze un lac urmărit de un cioban îmbrăcat în izmene. Nu vă panicați! Asta aduce noroc și respect.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele