Dăianu: Nu se poate accepta legarea taxei pe activele bancare de ROBOR

35
4 minute de lectură

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, sâmbătă, de ce instituţia nu poate accepta legarea taxei pentru bănci de politica monetară, respectiv de ROBOR, iar, concomitent, a admis că se poate discuta despre o modificare a acestui indice.

Putem comenta şi discuta despre reforme care se încearcă privind calculul acestor indici ai pieţelor. Aşa este: că s-au întâmplat, sunt episoade triste. Chiar din dorinţa de a proteja consumatorii de servicii financiare şi, pe bună dreptate, sunt aceste eforturi de a examina aceşti indici”, a afirmat Daniel Dăianu, într-o emisiune de televiziune, citat de Mediafax, în ceea ce priveşte o posibilă modificare a indicelului ROBOR.

Reprezentantul BNR s-a referit la faptul că, în prezent, la nivel european, se ia în calcul o modicare a indicilor de referinţă precum ROBOR, dar acest lucru nu are nicio legătură cu taxarea băncilor.

Aici trebuie spus ceva: una este o taxă – să încerci să ai o taxă, pe active sau o taxă, gândită ca o încercare de a modela, de a descuraja practici ale băncilor, şi altceva să legi taxa de politica monetară. Aşa ceva nu se poate accepta. Aceasta este o linie roşie. De pildă, Banca Centrală Europeană (BCE – n.red.) nu ar accepta să îi spună cineva, Guvernul din zona euro: «Ştiţi impunem o taxă care leagă politica monetară a Băncii Centrale Europene de o măsură de ordin fiscal». Acestea sunt lucruri care nu pot fi acceptate”, a precizat Dăianu.

În schimb, în ceea ce priveşte politica monetară şi cea fiscală, reprezentantul BNR a pus accentul pe diferenţele dintre cele două şi pe colaborarea dintre instituţii.

Politica monetară este politică monetară, tot cum astfel politica fiscală este atributul guvernelor. Important este să lucrăm în aşa fel, să ne informăm, să folosim instituţiile comune, întrucât Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială are menirea nu de a facilita, ci noi discutăm: experţii băncii (BNR – n.red.) discută cu experţii Ministerului de Finanţe. Important este ca deciziile cruciale să fie luate de comun acord, printr-o informare reciprocă, astfel încât să nu provocăm tensiune inutilă. Este deja secretul lui Polichinelle: dacă s-ar fi discutat mai bine acea ordonanţă, s-ar fi evitat un anume tumult, iar legarea nu are cum să reziste, pentru că noi nu putem accepta aşa ceva. Nu este vorba de Dăianu sau de Isărescu”, a punctat Dăianu.

În acest context, reprezentantul Băncii centrale a afirmat că a saluat declaraţia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a spus, într-o emisiune de televiziune, că este bine să lăsăm comentariile în stânga şi în dreapta şi să se discute numai în interiorul CNSM. „Mi s-a părut binevenită”, a adăugat Dăianu.

Şedinţa CNSM în care reprezentanţii Finanţelor şi ai BNR vor discuta despre OUG nr. 114/2018 şi taxa pe activele financiare ale băncilor este programată luni, 18 februarie.

Haideţi ca să aibă loc această şedinţă şi să vedem care vor fi concluzii sau recomandările care rezultă din această şedinţă. Ce pot să vă spun este că această legare, pentru noi, este un non-starter: la aşa ceva trebuie să se renunţe şi este o declaraţie nu numai de principiu. De fapt, priveşte un mod de funcţionare al zonei euro. Dacă vrem să intrăm în zona euro, trebuie să avem instituţii, să avem o compatibilizare instituţională. Altminteri, nu putem să avem un asemenea demers, pe baza unei declaraţii politice, asumat de acest Guvern, dar şi de guvernele care vor veni. Dacă este o declaraţie politică, care înseamnă un demers al României, un Guvern nu este veşnic şi trebuie să existe credibilitate. Nu poţi să semnalezi într-o direcţie şi, de facto, să semnalezi altceva”, a concluzionat Dăianu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele