ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 Cele 18.748 de secții de votare, păzite de 20.000 de polițiști și jandarmi

18
3 minute de lectură

Aproximativ 20.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și vor asigura duminică paza 18.748 de secții de votare din întreaga țară, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, într-o conferință de presă.

„Materialele necesare votării au fost distribuite la nivelul fiecărui județ, sub pază, și așa vor rămâne până ce vor ajunge în secțiile de votare. Toate materialele vor fi preluate sâmbătă de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Reamintesc că, în cadrul secțiilor de vot, potrivit legii, măsurile de organizare și cele de ordine publică necesare pentru ca scrutinul să decurgă în bune condiţii sunt în responsabilitatea preşedinților birourilor electorale ale secţiei de votare”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, ordinea publică la nivel național va fi asigurată de peste 13.800 de angajați ai Ministerului de Interne, iar alți 3.600 de specialişti vor fi pregătiți să verifice și să soluționeze sesizările privind posibile incidente electorale. În total, duminică, pentru desfășurarea procesului electoral în condiții de maximă siguranță vor fi mobilizați aproximativ 37.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

Unde se poate vota duminică

„La alegerile de duminică, alegătorii pot vota la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. Alegătorul care în ziua votului se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din localitatea respectivă”, a mai spus Dajbog.

Actele necesare la vot

Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

„În țară, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru a vota numai de către cetățenii români care au domiciliul în străinătate, dar votează în România. Evident, aceste trei tipuri de pașaport pot fi folosite pentru a vota și de către cetățenii români care votează în străinătate”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Pentru prevenirea votului ilegal, la procesul electoral se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot.

„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze dar nu dețin documente de identitate valabile, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor județene și Direcției din București să lucreze cu publicul și în zilele de sâmbătă și duminică, astfel: de la ora 8.00 la 16.00 pe 9 noiembrie și de la ora 7.00 la​ 21 în data de 10 noiembrie”, a mai spus Monica Dajbog.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele