A demarat procedura generală de faliment pentru Oltchim

Printre principalii creditori ai Oltchim se numără BCR, care ocupă primul loc în rândul creditorilor, cu 230 de milioane de lei, reprezentând un sfert din totalul creanțelor garantate, alături de Banca Transilvania, pe locul doi, cu 160 de milioane de lei, respectiv 18% din totalul creanţelor garantate.

79

Pe 8 mai, instanţa s-a pronunțat în dosarul ce are ca obiect falimentul Oltchim, admițând cererea formulată de consorţiul de administratori judiciari ROMINSOLV şi BDO Business Restructuring pentru demararea procedurii generale a falimentului debitoarei Oltchim SA, însemnând dizolvarea societății și retragerea dreptului acesteia de administrare, după cum se menționează în minuta hotărârii, publicată pe portalul Ministerului Justiției. Totodată, instanța a dispus desemnarea provizorie a consorţiul ROMINSOLV S.P.R.L. şi BDO Business Restructuring S.P.R.L., ca lichidator judiciar, stabilind în favoarea acestuia o remunerație lunară de 1.000 lei.

Consorţiul de administratori judiciari al Oltchim are la dispoziție 5 zile, ca termen maxim de predare a gestiunii și respectiv a listei actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, precum și a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii.

Deschiderea procedurii de faliment va fi notificată, debitorului, creditorilor şi oficiului registrului comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, pentru efectuarea menţiunii, precum şi pentru publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii a fost fixat la 20 iunie. În vreme ce, termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor a fost stabilit la 05 iulie 2019.

De asemenea, instanța a fixat ca termen limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30.07.2019. Ea a dispun și sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare, dând dispoziţie și tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al lichidatorului judiciar.

Următorul termen în cadrul dosarului de faliment al Oltchim a fost fixat pe 18 septembrie 2019.

În cursul procedurii de insolvență, activele Oltchim au fost divizate în nouă pachete, din care au fost vândute în 2018 către Chimcomplex, pentru suma de 127 de milioane de euro, pachetele 1-5 și parțial 7 și către Dynamic Selling Group SRL, pentru suma de aproximativ 2,6 milioane de euro, pachetul 9 (Divizia Materiale de Construcții – Ramplast).

În prezent rămăseseră ca nevândute pachetele de active constând din Uzina Petrochimică PVC II, Uzina de Anhidridă Ftalică din cadrul platformei Râmnicu Vâlcea și Uzina Petrochimică din cadrul platformei Bradu-Pitești. De asemenea, în cadrul instalațiilor de procesare ce fac obiectul pachetelor de active vândute lucrează în prezent peste 1.200 de persoane, în vreme ce, în cazul pachetelor nevândute rămăseseră să lucreze circa 170 de salariați.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele