A fost aprobat studiul pentru Autostrada Sudului

Ieri, 21 mai, fost aprobat prin hotărâre de guvern Studiul de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Alexandria-Craiova- Drobeta-Turnu Severin-Lugoj (Autostrada Sudului).

2 minute de lectură

Autostrada va fi realizată într-un termen de 5 ani, în partenerit public privat și va avea o lungime de 592 km (311 km pentru tronsonul București-Drobeta Turnu Severin).

”Datorită dezvoltării din zona urbană și periurbană a Bucureștiului, punctul de început al Autostrăzii București – Craiova – Drobeta nu mai poate fi cel inițial, iar de străpungerea în zona străzii Salaj NU mai poate fi vorba existind blocuri construite pe amplasamentul acesteia. Punctul de început va fi la Km 4+800 al studiului de prefezabilitate, respectiv în nodul rutier de la intersecția cu viitoarea Autostradă de Centură a Bucureștiului. Punctul de sfârșit va fi intersecția cu drumul național DN 67,” se precizează în Studiul de fundamentare.

Accesul pe autostradă se va face cu plata unei taxe de utilizare care pentru un autoturism, pentru fiecare 100 km lungime de autostradă este preconizată a fi de minim 5 euro fără TVA, supus indexării la data de 1 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul. Nivelul tarifelor pentru fiecare categorie de vehicul este aproximat a se situa la media taxelor statelor din Uniunea Europeană. Pentru un vehicul din categoria LGV se plătește, pentru fiecare 100 km autostradă minim 8 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte minim 12 euro fără TVA.

Tarifele vor fi introduse pe parcursul finalizării tronsoanelor de autostradă, iar valoarea nominală estimată a veniturilor ce vor fi obţinute din taxare şi din chirii pentru spaţiile de servicii va fi direct relaţionată traficului înregistrat pe autostradă, nivelului tarifului/osie, disponibilităţii autostrăzii, mixului de trafic etc.

Costul de realizare al autostrăzii este estimat la 2,7 miliarde de euro.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele