A început construcția primei biserici ridicate vreodată în Turcia modernă

61
5 minute de lectură

Construcția primei biserici ridicate în Turcia modernă a început pe 3 august a.c. la Istanbul se arată într-o postare de pe site-ul oficial al președinției turce. La ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru biserica ortodoxă siriană Mor Efrem din Istanbul, a participat și președintele turc Recep Tayyip Erdogan care a menționat în discursul său diversitatea religioasă a Turciei.

„De-a lungul acestei lungi istorii, regiunea noastră a fost întotdeauna inima diversității religioase, etnice și culturale”, a spus el.

Biserica va servi comunitatea creștină siriană din Istanbul, care a încecat să construiască un nou locaș de cult de peste zece ani, întrucât actuala biserică a lor din Istanbul nu îi poate primi pe cei 15.000 de sirieni din oraș. Biserica va fi construită pe o teren proprietate publică cedat minorității în urmă cu 10 ani. Aceasta urmează să fie finalizată în doi ani.

Biserica este prima construită în epoca Republicii Turcia, potrivit site-ului de știri turc Yeni Asir. Republica Turcia a fost înființată în 1923 după prăbușirea Imperiului Otoman după primul război mondial.

Erdogan a prezentat în discurs ceea ce el a descris drept politica primitoare a Turciei pentru străini.

„Inimile și ușile noastre au fost întotdeauna deschise tuturor celor asupriți și nedreptățițiilor care au ajuns pe aceste meleaguri de pretutindeni, din Spania și Europa de Est până în Caucaz și Africa de Nord”, a spus el.

Turcia găzduiește în prezent milioane de refugiați din Siria și Irak, care au fugit de flagelul războiului în țările lor de origine.

Erdogan a mai afirmat că cine trăiește în Turcia și are loialitate față de țară este un cetățean cu drepturi egale cu ale oricărui alt cetățean turc.

„Pentru noi, oricine are afecțiune, arată loialitate față de Turcia și contribuie la el este un cetățean de primă clasă”, a spus el. Erdogan a spus că „teroriștii” nu îndeplinesc aceste criterii.

“Singura noastră excepție sunt organizațiile teroriste, teroriștii și cei care își trădează țara și oamenii”, a spus el. “În afară de asta, nu a existat niciodată discriminare în mințile sau inimile noastre și nu va exista niciodată.”

Turcia este în prezent angrenată într-un conflict de zeci de ani cu grupul militant kurd al Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care dorește o autonomie mai mare pentru kurzii din Turcia. Atacurile aeriene turcești vizează în mod regulat ținte ce aparțin PKK în regiunea Kurdistan. Turcia consideră PKK o organizație teroristă.

Pe de altă parte însă, aproximativ 10 sate creștine din regiunea nordică a Kurdistanului au fost evacuate din cauza bombardamentelor turcești frecvente și în creștere, care vizează pozițiile aparente ale partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), transmite agenția kurdă de știri Rudaw. Există 25 de sate creștine în districtul Kani Masi, 10 dintre acestea fiind în prezent evacuate, potrivit oficialilor districtului. Un localnic a declarat Rudaw că PKK ar trebui să părăsească zona.

„PKK ar fi mai bine să se întoarcă în Turcia și să lupte împotriva armatei turce din Turcia și să părăsească regiunea Kurdistanului pentru pace”, a spus Shlimon Aseel din satul Duri, unde 15 din cele 40 de case au fost evacuate.

Luptătorii PKK sunt prezenți în zonele din jurul orașului Amedi, unde se află Kani Masi. Zona se află în provincia Duhok din Irak, în apropierea graniței cu Turcia. Cei mai mulți creștini de acolo se identifică ca etnici asirieni.

Sarbast Sabri, șeful districtului Kani Masi, spune că atacurile aeriene turce au lovit zilnic districtul și că au un impact negativ asupra vieții civililor.

“Civilii din zonă trăiesc în panică continuă, din cauza bombardamentelor turcești și a mișcării PKK din zonele din Kani Masi”, a declarat el pentru Rudaw.

Civilii sunt frecvent prinși în focul încrucișat dintre Turcia și PKK, iar oamenii golesc satele pentru a scăpa de lupte.

Guvernul regional al Kurdistanului (KRG) structură autonomă în cadrul Irakului a cerut în mod repetat luptătorilor PKK să rămână departe de zonele și satele populate. Prim-ministrul regiunii Kurdistan, Masrour Barzani, a exprimat, de asemenea, îngrijorări pentru decesele civile rezultate din atacurile aeriene ale Turciei.

De asemenea, Bagdadul a cerut Turciei să pună capăt atacurilor, cerând în același timp PKK să părăsească teritoriile irakiene.

Turcia a lansat o operațiune amplă la sfârșitul lunii mai pentru a alunga PKK de la granița sa cu Regiunea Kurdistan.

La 27 iunie, atacurile aeriene turcești au avut ca urmare moartea a cel puțin patru civili kurzi în apropierea satului Kurtak de la poalele munților Qandil, unde își are sediul PKK.

A existat un proces de pace de scurtă durată între Turcia și PKK, care s-a încheiat în eșec în iulie 2015. De atunci, cel puțin 4.397 de persoane, inclusiv forțe de securitate turcești, luptătorii PKK și civili au fost uciși, potrivit International Crisis Group ( ICG).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele