A LIBRE BELGIQUE: Partidul Sinn Fein dorește un referendum pentru unitatea irlandeză în termen de cinci ani

13
2 minute de lectură
epa07941052 Pro EU and Pro Leave campaigners outside Parliament in London, Britain, 22 October 2019. MPs (Members of Parliament) are set to vote on British Prime Minister Boris Johnson’s Brexit timetable on 22 October. EPA/ANDY RAIN

Bulversarea provocată de Brexit trebuie să fie urmată de un referendum privind unitatea irlandeză în termen de cinci ani, a declarat sâmbătă liderul republican irlandez, Sinn Fein.

“Zilele partiției (între cele două Irlande) sunt numărate, schimbarea pluteşte în aer, Brexitul a schimbat totul”, a declarat Mary Lou McDonald la o conferință a partidului său din Londonderry. “Mulți oameni, pentru prima dată, se gândesc acum la viitorul lor într-o Irlanda unificată”, a adăugat ea. “În următorii cinci ani, lăsați poporul să decidă”, a spus ea, solicitând guvernului de la Dublin să pregătească un referendum asupra problemei reunificării.

Provincia Irlanda de Nord și granița sa cu Irlanda au complicat serios datele Brexitului și negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Acordul de pace încheiat în 1998 a pus capăt la 30 de ani de conflict ucigaş și a eliminat practic orice urmă vizibilă a frontierei dintre Irlanda de Nord, teritoriul britanic și Republica Irlanda la sud. Bruxelles-ul, Londra și Dublinul s-au angajat să păstreze această situație după Brexit. Însă acordul privind Brexitul s-a lovit constant de statutul acestei frontiere într-un Regat Unit post-Brexit. Pentru Sinn Fein, un susținător al unității irlandeze, acesta este un semn că frontiera de 500 km, trasată în 1921 după independența Republicii Irlanda, nu are nicio legitimitate.

Sinn Fein face campanie în Irlanda de Nord pentru alegerile legislative din Marea Britanie din 12 decembrie, dar politicienii săi nu vor sta niciodată la Westminster.

Sursa: RADOR

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele