A murit celebrul fotograf de modă Peter Lindbergh

81
3 minute de lectură
Sursa: Facebook

Celebrul fotograf de modă Peter Lindberg, considerat responsabil pentru apariția noțiunii de supermodel, a murit marți, la vârsta de 74 de ani, potrivit unui anunț postat pe pagina sa de instagram, relatează CNN.

Lindberg este în special cunoscut pentru fotografiile realizate în anii ’90 cu supermodele precum Naomi Campbell, Kate Moss și Linda Evangelista. Recent, artistul a fotografiat mai multe femei celebre, între care activista pentru protecția mediului Greta Thunberg, autoarea Chimamanda Ngozi Adichie, actrița Salma Hayek Pinault și premierul neo-zeelandez, Jacinda Ardern, pentru ediția britanică din septembrie 2019 a revistei Vogue, ediție editată de Meghan, Ducesa de Sussex.

Kristen McMenamy, 2009. Sursa: Facebook

„Teroarea tinereții și a perfecțiunii“

Prolificul fotograf este cunoscut și pentru atitudinea sa fermă împotriva retușării fotografiilor. În introducerea la albumul său de fotografie din 2018 „Shadows on the Wall“, autorul a scris: „Ar trebui să fie datoria fiecărui fotograf care lucrează astăzi să-și folosească întreaga creativitate și influență pentru a le elibera pe femei și restul lumii de teroarea tinereții și a perfecțiunii“.

„Cu mare tristețe, anunțăm trecerea în neființă a lui Peter Lindberg, la 3 septembrie 2019, la vârsta de 74 de ani. […] Plecarea lui lasă în urmă un vid uriaș“, se arată în postarea pe contul de instagram al artistului.

Născut în Leszno, Polonia, în 1944, Lindberg a crescut în Duisburg, Germania. După ce a studiat la Academia de Arte Plastice din Berlin și Colegiul de Artă Krefeld, artistul s-a reorientat către fotografie, după ce a cumpărat o cameră foto pentru a-i imortaliza pe copiii fratelui său.

Mads Mikkelsen, 2016, campanie pentru Marc O’Polo. Sursa: Facebook

Și-a deschis primul studio în Dusseldorf, în 1973, înainte de a se muta la Paris la solicitarea revistei Vogue.

Coperta din ianuarie 1990 a ediției britanice a revistei Vogue, imagine în care artistul le-a fotografiat pe Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington și Cindy Crawford, este considerată a fi lansat fenomenul supermodelului.

Stella Tennant, Nadja Auermann, Yasmin LeBon și Eva Herzigova, campanie Giorgio Armani. Sursa: Facebook

Lindberg a realizat apoi trei calendare Pirelli, în 1996, 2002 și 2017, fotografiind actrițe precum Lupita Nyong’o, Helen Mirren și Uma Thurman.

Înainte de a lucra pentru ediția din septembrie a revistei Vogue britanice, artistul a fotografiat-o în 2017 pe Ducesa de Sussex, pentru coperta Vanity Fair.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele