Acordarea de fonduri europene condiționată de respectarea statului de drept

Parlamentarii europeni au votat la sfârșitul săptămânii trecute, la Bruxelles, un proiect legislativ ce condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept şi de combaterea eficientă a fraudelor şi corupţiei, arată un comunicat de presă al instituției europene.

2 minute de lectură

Comisia Europeană va avea ca sarcină stabilirea ”deficienţelor generalizate cu privire la statul de drept”, arată proiectul legislativ şi va decide ce măsuri vor fi adoptate pentru a obliga statul respectiv să-și îndeplinească obligațiile asumate prin Tratatul UE. Aceste măsuri ar putea include suspendarea plăţilor de la bugetul UE sau reducerea prefinanţării.

Decizia de suspendare a plăţilor de la bugetul UE sau de reducere a prefinanţării ar urma să fie pusă în aplicare numai după aprobarea de către Parlamentul European şi Consiliu. Ulterior, odată ce statul membru va remedia deficienţele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot debloca fondurile.

Comisia Europeană poate stabili că statul de drept este ameninţat dacă sunt subminate una sau mai multe dintre următoarele:

– funcţionarea adecvată a autorităţilor statului membru care implementează bugetul UE;

– funcţionarea adecvată a autorităţilor ce realizează controlul financiar;

– investigarea adecvată a fraudelor, inclusiv a fraudelor fiscale, a corupţiei şi a altor încălcări ce afectează implementarea bugetului UE;

– examinarea judiciară eficient de către tribunale independente;

– recuperarea fondurilor plătite excesiv;

– prevenirea şi penalizarea evaziunii fiscale şi a dublei impuneri;

– cooperarea cu Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi, dacă este cazul, cu Biroul Procurorului Public European (EPPO).

Proiectul adoptat de Parlamentul European (PE) mai prevede ca un panel de experţi independenţi în drept constituţional şi probleme financiare, format dintr-un expert desemnat de parlamentul naţional al fiecărui stat membru şi cinci numiţi de Parlamentul European, să evalueze anual situaţia în toate statele membre şi să elaboreze un raport anual asupra celor constatate.

În funcţie de amploarea deficienţelor şi de procedura de gestionare a bugetului, Comisia Europeană poate decide suspendarea angajamentelor, întreruperea termenelor de plată, reducerea prefinanţării sau/şi suspendarea plăţilor.

Iniţial eurodeputaţii au convenit în luna ianuarie mandatul de negociere al PE.

Totuşi, statele membre nu au ajuns la o poziţie comună, astfel că va reveni Parlamentului European în noua legislatură să negocieze forma finală a acestui proiect legislativ.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele