Dombrovskis: România nu mai are spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe. Situația economică a României este mai rea decât acum doi ani

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, sâmbătă, că România nu mai are spaţiu fiscal pentru a reduce taxele, chiar dacă acestea se referă la forţa de muncă, arată un comunicat de presă al Mediafax. Acesta a mai arătat că România a reintrat în procedura de dezechilibru macroeconomic, în actualul ciclu, în ciuda faptului că ieşise acum doi ani.

4 minute de lectură

Valdis Dombrovskis declara sâmbătă, la Bucureşti, la reuniunea informală a ECOFIN, și că traiectoria bugetară a României deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este foarte important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar.

„În ceea ce priveşte situaţia din România, după cum ştiţi, ne-am exprimat îngrijorări faţă de întreaga traiectorie fiscală a bugetului. Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a afirmat, sâmbătă, Valdis Dombrovskis, care este şi comisarul european responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, într-o conferinţă de presă, la Bucureşti, la finalul reuniunii informale a ECOFIN.

Vicepreşedintele CE a mai reamintit că, în 2015, Comisia Europeană avertiza împotriva planurilor de reducere masivă a cotei de TVA, cu 4-5 puncte procetuale. De la 1 ianuarie 2016, cota generală de TVA a fost redusă la 20%, de la 24%, iar apoi la 19%, începând cu ianuarie 2017. Reducere de TVA, „a dus la actuala deteriorare a spaţiului fiscal”, a precizat comisarul pentru moneda euro. „Aceste recomandări pe care le fac trebuie văzute prin cadrul general privind comentariile fiscale”, a subliniat Dombrovskis.

Comisarul european a făcut aceste declrații, în contextul în care, la Bucureşti, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au discutat, sâmbătă, despre reducerea taxelor în ceea ce priveşte forţa de muncă, mai ales pentru categoriile slab plătite.

„În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. (…) Am subliniat astăzi că statele ar trebui să reducă povara fiscală pentru forţa de muncă şi să se îndrepte spre alte resurse pe care să le investească în creştere”, a precizat Dombrovskis.

Vicepreşedintele CE a criticat România și pentru întârzierea reformelor structurale, lărgirea deficitului de cont curent şi majorarea salariilor fără a creşte competitivitatea. „Suntem îngrijoraţi de pierderea recentă de competitivitate şi de lărgirea deficitelor de cont curent în cazul României. În ceea ce priveşte dezechilibrele, problema este că România a reintrat în procedura de dezechilibru macroeconomic, în actualul ciclu, în ciuda faptului că ieşise acum doi ani. În acelaşi timp, politica fiscală a fost extinsă, an după an de creştere economică. (…) Ştiu că ia timp pentru implementarea reformelor structurale, dar altfel, ca să citez un proverb românesc, «Ceea ce semeni, este ceea ce culegi»”, a spus Dombrovskis, în cadrul unui eveniment privind „Semestrul European”. În plus, comisarul european a reamintit, joi, că, în iunie 2018, CE i-a atras atenţia României că nu a luat măsuri pentru a-şi corecta devierea de la ţinta de deficit bugetar. Această ţintă ar trebuie să fie de 1% pe an în perioadele de creştere economică şi de 3% în perioadele de criză.

Vineri şi sâmbătă a avut loc la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, eveniment la care au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele