Acordul previzibil al OPEC nu poate să ascundă problemele sale uriașe

Cât de mult timp va accepta cartelul să piardă o cotă de piață în favoarea șisturilor americane?

129
5 minute de lectură

Operând reducerea

REUNIUNEA DE la Viena a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din 1 și 2 iulie, a fost adormitoare, în anumite privințe. Acordul anunțat de OPEC și de aliații săi a fost o continuare a celui realizat anul trecut. Pentru cel puțin încă alte nouă luni, producția zilnică va rămâne cu 1,2 milioane de barili sub nivelul din octombrie trecut. Dar, în spatele predictibilității, se ascund probleme uriașe pentru piața petrolieră și pentru OPEC, în sine.

America și Iranul, membru al OPEC, sunt în prag de război. Declinul producției din Venezuela s-a accentuat din ianuarie, când America a anunțat sancțiuni împotriva PDVSA, firma sa națională petrolieră. Escaladarea conflictului din Libia ar putea să ducă la prăbușirea producției și acolo.

Cu toate acestea, producătorii de petrol sunt mai îngrijorați de slăbirea cererii decât de oferta limitată. Prețul la țițeiul Brent a crescut la 74 de dolari barilul, la finele lunii aprilie, după ce președintele Donald Trump a spus că nu va prelungi excepțiile de la sancțiunile pentru exporturile iraniene. Apoi a plonjat, în mai, când rezervele au crescut, investitorii temându-se de un război comercial, iar randamentele la obligațiunile guvernamentale s-au prăbușit în America și Europa. Anunțul din 29 iunie, conform căruia America și China vor redemara negocierile comerciale a fost de ajutor, dar un acord este departe de a fi sigur. Confruntându-se cu indicatori economici instabili, OPEC dorește să evite o piață saturată de petrol.

Dar decizia OPEC de a reduce producția semnalează alte incertitudini în cadrul alianței. Prima este cât de mult timp OPEC va fi de acord să continue să piardă din cota de piață în detrimentul Americii. În 2014, când petrolul american curgea liber, OPEC a refuzat să reducă producția, sperând că prețurile prăbușite le vor da o lecție petroliștilor americani ambițioși. Crahul care a urmat a lovit, în egală măsură, petro-statele și pe speculatori. Dar producția de șisturi și-a revenit, anul trecut: America producea mai mult țiței decât orice altă țară – iar OPEC nu a mai vrut să lase prețurile să scadă, din nou, dramatic. Rezultatul este că s-a diminuat cota deținută de OPEC din producția globală, de la 42,2% în 2016, la 39,2% în martie, iar cea a Americii a crescut de la 10,9% la 14,5% (vezi graficul).

A doua întrebare este dacă Arabia Saudită și Rusia vor începe să simtă mai acut durerea reducerilor de producție. Prăbușirea producției din Venezuela și Iran a ajutat OPEC să limiteze oferta pe măsură ce producția americană a crescut. Wood Mackenzie, un grup de cercetări în domeniul energiei, estimează că America (excluzând Alaska și Hawai) va extrage cu 1,2 milioane de barili de țiței mai mult pe zi anul acesta, decât a făcut-o în 2018. Iranul va extrage cu 1 milion mai puțin.

Aceasta ajută să ne explicăm de ce, în ciuda relativelor reduceri ale producției, Arabia Saudită reprezintă aproape la fel de mult din piața globală, pe cât o făcea în 2016. Rusia a fost și mai protejată. În acel an, ea a fost de acord să colaboreze cu OPEC pentru a stabili prețul la petrol. Influența sa în Orientul Mijlociu a crescut și a contribuit la formarea deciziilor OPEC, mari și mici. Pe 29 iunie, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a spus că a căzut de acord cu Arabia Saudită să extindă reducerile de producție ale OPEC, ceea ce a făcut ca reuniunea iminentă de la Viena să pară de-a dreptul redundantă.

Rusia a renunțat la relativ puțin, în schimb. În majoritatea lunilor, producția sa a depășit nivelul pe care îl convenise cu OPEC. (Luna mai a fost o excepția rară și, posibil, neintenționată: o importantă conductă de țiței a suferit o contaminare). În martie, cota sa din piața globală era mai mare decât în 2016. „Făcând doar puțin, ei au obținut destul de mult”, spune Martijn Rats, de la banca Morgan Stanley.

OPEC și Rusia par decise să continue cooperarea. Reuniunea de la Viena a inclus o cartă pentru a oficializa parteneriatul OPEC cu ne-membrii. Dar este o limită pentru cât de mult poate să mai scadă producția din Venezuela și Iran. Dacă prețurile la petrol rămân scăzute, Arabia Saudită și Rusia se pot confrunta cu o opțiune incomodă: să lase prețurile să scadă sau să reducă și mai mult producția, prin asta pierzând cotă de piață și sprijinind siturile americane. Reuniunea de luna aceasta a fost clară. Cele din viitor s-ar putea să fie mai puțin.

Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie in ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Operând reducerea”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele