Acțiunile Nestlé nu se mai tranzacționează la Paris sau la Frankfurt

Comisia Europeană a blocat „pașaportul bursier” al Elveției. Un avertisment pentru un Brexit fără acord

31
5 minute de lectură

Traderilor europeni le este interzis să tranzacționeze acțiunile companiilor listate la Bursa din Zürich (SIX). Blocajul se datorează impasului politic, după ce Comisia Europeană și Elveția nu au reușit să ajungă la un acord privind un nou tratat de cooperare. Acest impas în care se află Elveția este relevant și pentru Marea Britanie, care s-ar putea afla într-o situație asemănătoare, în viitorul nu foarte îndepărtat, dacă va părăsi Uniunea Europeană fără un acord între cele două părți.

Acordul de echivalare a reglementărilor tranzacțiilor bursiere emis de Uniunea Europeană a expirat săptămâna trecută, iar oficialii de la Bruxelles au refuzat o prelungire a acestuia, în condițiile în care reprezentanții de la Berna au declarat că nu se vor grăbi se semneze un nou tratat, deși sunt deschiși la negocieri. Relațiile economie ale Elveției cu Uniunea Europeană au fost până acum reglementate de 120 de acorduri bilaterale, pe care Uniunea Europeană a încercat să le înlocuiască cu un singur acord. Uniunea Europeană a încercat să grăbească semnarea acestuia, din cauza problemelor apărute odată cu Brexitul, iar în 2017 a legat semnarea acestuia de tranzacționarea acțiunilor elvețiene. Un acord a fost semnat în noiembrie 2018, dar nu a fost niciodată ratificat de statul elvețian. Unul dintre motivele blocajului a fost teama elvețienilor că le va fi mai greu să păstreze salariile la același nivel, în condițiile în care salariile din Elveția sunt în medie mai mari decât cele din multe state europene. Un alt motiv ar fi constituit de alegerile ce vor avea loc anul acesta în Elveția și de faptul că niciun partid nu vrea să își asume susținerea unui tratat ce ar duce la o scădere a salariilor; mai ales că partidul care a câștigat alegerile în ultimii ani are o atitudine eurosceptică.

Un pașaport bursier

Echivalarea reglementării tranzacțiilor bursiere este, într-un anumit sens, un fel de pașaport pentru tranzacționare. Scopul său este de a impune o monitorizare serioasă asupra piețelor de capital partenere și a actorilor financiari europeni care operează în acestea, așa cum prevăd, de altfel, reglementările europene. Cu alte cuvinte, este vorba de o echivalare a supravegherii europene. Prin acest adevărat „pașaport bursier”, europenii blochează accesul băncilor sau al gestionarilor europeni de fonduri la piețe cu reglementări mai puțin stricte în țările terțe. Este o încercare de a evita riscul derulării unor operațiuni ilegale acolo – manipularea prețurilor, tranzacționarea insiderilor etc. Aceste companii financiare ar fi expuse unor sancțiuni sau amenzi care le-ar amenința viabilitatea și chiar – și acesta este spiritul textului european – stabilitatea pieței financiare europene.

În opinia economistei ING Charlotte de Montpellier, problema constă în faptul că intermediarii din Uniunea Europeană generează mai mult de jumătate din schimburile de pe Bursa de Valori elvețiană, iar asta va duce la o scădere abruptă a acțiunilor tranzacționate. Pentru a evita acest lucru, Departamentul Federal de Finanțe din Elveția a conceput câteva măsuri cu scopul de a proteja bursa elvețiană. A fost decis că operatorii bursieri din Uniunea Europeană nu vor mai avea dreptul să tranzacționeze acțiuni elvețiene. Scopul Elveției acum este să „profite de o fisură legală“, a observat Montpellier. Conform regulamentelor din Uniunea Europeană, un acord de echivalare este necesar doar atunci când o parte semnificativă a bursei este tranzacționată de bursele europene. Astfel, scopul Elveției este acela ca volumul acțiunilor de pe piața europeană să nu mai fie unul semnificativ. În acest caz, intermediarii europeni ar putea să cumpere și să vândă acțiuni ale companiilor elvețiene, dar nu pe piața europeană. Acțiunile unor companii precum Nestlé, Novaris, Roche sau UBS Group, câțiva dintre giganții pieței elvețiene, s-ar putea tranzacționa la bursa de valori elvețiană sau la New York, sau Singapore, dar nu în piețele de capital europene. Pentru realizarea unui plan, este nevoie ca autoritățile europene să admită că acțiunile tranzacționate pe piața europeană nu mai sunt semnificative, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, se va putea produce un recul al tranzacțiilor bursei elvețiene.

Semnal pentru Brexit

epa07679966 (FILE) - A file image dated 10 January 2018 of a person walking past signage of the Swiss Exchange Six in Zurich, Switzerland (reissued 28 June 2019). Reports on 28 June 2019 state the stock exchange equivalence between Switzerland and the European Union is to end on Sunday, 30 June 2019. It marks a new level of escalation in the relationship between Switzerland and the EU, as a temporary agreement allowing trading of Swiss shares within EU comes to an end. The end of the agreement also means that EU investors can only trade Swiss shares through Swiss stock exchange SIX in Zurich.  EPA/CHRISTIAN BEUTLER

În context european, ceea ce s-a întâmplat luni poate fi perceput ca un semnal de avertizare pentru Marea Britanie. Conform declarației lui Karel Lannoo, directorul executiv al Centrului European pentru studii politice, „(Oficialii Uniunii Europene, n.r.) clar vor să transmită un mesaj (Marii Britanii) despre accesul la piața europeană”. O asemănare puternică dintre cazul Brexit și conflictul economic dintre Elveția și Uniunea Europeană este subliniată și de Montpellier: „O lecție importantă (dată de neînțelegerea cu Elveția) este că Uniunii Europene nu îi este frică să își pună amenințările în practică, atunci când este sătulă de lungi negocieri. „În cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord, relațiile economice dintre ele vor fi grav afectate, iar pierderile economice vor fi semnificative.”

Bursa din Zürich este a patra din Europa ca dimensiune a tranzacțiilor, după Londra, Paris și Frankfurt. În esență, până la rezolvarea impasului, acțiunile grupurilor Nestlé, Roche sau UBS nu se mai tranzacționează la Paris sau la Frankfurt.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele