Administrator judiciar ELCEN: PMB întârzie preluarea activității RADET de Termoenergetica

29
4 minute de lectură

Reprezentanții Sierra Quadrant, administrator judiciar ELCEN, spun că Primăria Capitalei întârzie preluarea RADET de către compania Termoenergetica și sacrifică ELCEN astfel încât să furnizeze agent termic „pe datorie”. Aceștia atrag atenția că gazele pot fi sistate în orice moment, informează Mediafax.

„La mai mult de două luni de la înființarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului București (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanță în ceea ce privește preluarea activității RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităților”, se arată într-un comunicat transmis de Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

Potrivit sursei citate, această tergiversare a Primăriei Capitalei ar urmări menținerea ELCEN într-o poziție de „furnizor captiv” pentru RADET, o companie falimentară care acumulează datorii, afectând și situația economică a ELCEN, entitate aflată în plin proces de reorganizare.

„Preluarea serviciului de transport si distribuție a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii și plata subvenției la zi, astfel încât aceasta să-și onoreze obligațiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN. Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET “pe datorie”, este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetățeni”, mai arată sursa citată.

Reprezentanții Sierra Quadrant mai subliniază că decizia reprezentanților Primăriei de a forța mâna unui furnizor care și-a onorat obligațiile contractuale, chiar și atunci când nu a fost plătit, pentru a menține contractul ELCEN cu RADET „trece dincolo de granițele unui management defectuos și se înscrie pe linia acțiunilor de forță autoritare”.

„Dorim să subliniem faptul că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligație contractuală față de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligațiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor. Amintim totodată că, deși falimentul RADET a fost pronunțat de instanța de judecată, situația financiară dezastruoasă a companiei fiind de notorietate publică, administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului, întârziind astfel, pe alt palier, întreg procesul de refacere a sistemului de termoficare din București”, mai arată sursa citată.

“În ultimii patru ani, situația RADET, aflată în subordinea și coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deși Termoenergetica este, în sfârșit, înființată legal, pur si simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastra a administrat sute de procese de insolvență, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur și simplu cu destinele cetățenilor din Capitală.

Deși este vară și numai la căldura din calorifere nu se gândesc oamenii, reiterez faptul că ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forțeze mâna. Noi avem o obligație legală față de angajații și acționarii ELCEN, dar și o obligație morală față de cetățenii Capitalei. SIERRA QUADRANT nu va participa sub nicio formă la distrugerea definitivă a sistemului de termoficare și vom amenda public orice derapaj al autorităților implicate în acest proces”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele