Adoptarea euro: „Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește”

Intrarea în zona euro nu este un panaceu și nu rezolvă automat problemele unei economii, explica guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unui discurs susținut la Academia Română cu prilejul lansării Raportului de fundamentare a Planului național de adoptare a euro.

35
1 minut de lectură

Guvernatorul Băncii Naționale a României menționa în cadrul unui discurs că ”în planul adoptării monedei unice se poate spune că nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește”.

Totodată, Mugur Isărescu arăta că pregătirea nu se încheie odată cu aderarea la zona euro, ci trebuie să continue și ulterior. El mai menționa și că intrarea în zona euro nu este un panaceu, nu rezolvă automat problemele unei economii, ci este o etapă a procesului de convergență, iar pentru derularea adecvată a acestuia coerența și sustenabilitatea politicilor economice sunt extrem de importante.

Guvernatorul BNR mai preciza și că ”nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că acest demers nu are o dimensiune strict tehnică, de schimbare a bancnotelor și monedelor denominate în lei cu cele în euro, ci constituie un proces de mare complexitate, care, pentru a se derula adecvat și a se încheia cu succes, impune o gestionare extrem de atentă și o bună colaborare între instituțiile implicate”.

Mugur Isărescu arăta și că avem o dată-țintă, pentru aderarea la zona euro ”care este realizabilă, dar pe marginea căreia se mai poate discuta, în funcție de evoluțiile concrete din perioada următoare”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele