Adrian Năstase crede că PSD are șanse mici la prezidențiale cu candidat propriu

60
3 minute de lectură

Adrian Năstase a declarat, miercuri, că în momentul de față PSD nu poate câștiga alegerile prezidențiale cu un candidat propriu, informează Mediafax. Fostul premier a adăugat că pentru a câștiga în turul II e nevoie de o alianță cu ALDE și Pro România.

„În momentul de față e evident că este foarte greu cu un candidat al PSD să câștige alegerile prezidențiale, oricare ar fi el. Poți eventual să intrii în turul II. După aceea riscul este de a se determina o anumită migrație de parlamentari, pierderea majorității parlamentare și pierderea guvernării. (…) Partidul este acum într-o stare delicată. Nu va putea să își mobilizeze bine resursele pentru alegerile prezidențiale”, a declarat Adrian Năstase, la Antena 3, preluat de Mediafax.

Fostul premier a adăugat că PSD trebuia să își stabilească strategia pentru prezidențiale încă de la congresul extraordinar de anul trecut.

„Strategia pentru alegerile prezidențiale trebuia pornită încă de la Congresul extraordinar din primăvara anului trecut. S-a pierdut un interval extrem de important, iar acum s-au aglomerat trei obiective foarte importante, prezidențialele, menținerea guvernării până la alegerile parlamentare și după aceea recuperarea forței politice a partidului. În opinia mea, la congres trebuia să se stabilească o strategie pentru identificarea unui profil de candidat la alegerile prezidențiale care să câștige, ținând seama de experiențele anterioare. Tocmai lucrul acesta nu s-a făcut. S-a făcut un fel de licitație cu candidați, cine vrea să se înscrie. Asta este simplu de făcut. important e să găsești pe cineva care să poată strânge în turul al doilea voturile necesare pentru alegerea sa. Această analiză nu s-a făcut și ceea ce s-a întâmplat pe 26 mai a arătat că partidul a pierdut o parte din votanți”, a spus Năstase.

El a susținut că principala prioritate pentru PSD ar trebui să fie menținerea guvernării până la următoarele alegeri parlamentare.

„Concentarrea ar trebui să fie acum în special pe menținerea guvernării. Pentru asta trebuie consolidată majoritatea parlamentară. Acest lucru nu se mai poate face doar cu membrii PSD-ALDE. Este clar că pentru anul viitor este nevoie de consolidarea relației cu ALDE, dar ar trebui formată o alianță parlamentară care să aibă ca obiectiv menținerea guvernării până la alegerile de anul viitor și un andidat comun care să fie prezentat. Cred că ar trebui propus un candidat comun al unei stângi extinse”, a subiliniat Adrian Năstase.

Viorica Dăncilă a anunțat că PSD va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale, în timp ce Varujan Vosganian a afirmat că ALDE îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu.

După anunțurile făcute de liderii PSD-ALDE, și Adrian Țuțuianu a precizat că Pro România va merge cu un candidat propriu la prezidențiale.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele