Home Actualitate Aeronava ucraineană prăbușită în Iran era cuprinsă de flăcări și încerca să revină pe aeroport

Aeronava ucraineană prăbușită în Iran era cuprinsă de flăcări și încerca să revină pe aeroport

0
Aeronava ucraineană prăbușită în Iran era cuprinsă de flăcări și încerca să revină pe aeroport
4 minute de lectură

Aeronava ucraineană prăbușită miercuri, în Iran, având la bord 176 de persoane, încerca să revină pe aeroportul din Teheran, fiind cuprinsă de flăcări, conform investigatorilor iranieni, citați de CNN.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Aparatul 737-800 fabricat în 2016 s-a prăbușit la doar câteva minute după ce a decolat din Teheran, provocând moartea tuturor pasagerilor și membrilor echipajului.

Accidentul s-a produs la numai câteva ore după ce Iranul a efectuat o serie de atacuri cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak.

Inițial, presa iraniană de stat a pus accidentul pe seama problemelor tehnice, iar Ucraina a exclus posibilitatea unui atac cu rachetă. Între timp, însă, oficialii din ambele țări au adoptat o poziție mai precaută, refuzând să speculeze asupra cauzelor ce au dus la producerea accidentului. Și, având în vedere experiența echipajului, este foarte puțin probabil ca prăbușirea să fie rezultatul unei erori de pilotaj, estimează Ucraine International Airlines. Căpitanul avea 11.600 de ore de zbor pe Boeing 737, în timp ce co-pilotul avea 12.000 de ore.

O minge de foc

Aeronava Boeing 737 era operată de Ukraine International Airlines. Aparatul a decolat miercuri dimineața cu destinația Kiev, având la bord 167 de pasageri și nouă membri ai echipajului.

Martorii oculari au relatat că au văzut o minge de foc pe cer. Imaginile de la locul accidentului surprind bucăți arse din aeronavă împrăștiate pe un câmp.

Victimele sunt de mai multe naționalități, între care 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, zece suedezi, patru afgani, trei germani și trei britanici.

Iranul refuză cooperarea cu SUA

În timp ce autoritățile fac eforturi pentru a determina cauza ce a dus la producerea accidentului, tensiunile dintre Statele Unite și Iran amenință să complice investigația.

Ostilitățile dintre Teheran și Washington s-au intensificat după ce Iranul a lansat rachete asupra a două baze militare americane din Irak, ca răspuns la atacut aerian american în care a fost ucis comandantul iranian Qasem Soleimani, săptămâna trecută, pe teritoriul irakian.

Ambele cutii negre ale aeronavei au fost găsite. Dispozitivele pot furniza date cruciale despre ce s-a întâmplat cu aeronava. Cu toate acestea, oficialii iranieni nu intenționează să împartă aceste informații cu fabricantul avionului, compania americană Boeing, așa cum se obișnuiește în mod normal în astfel de investigații.

„Nu vom da cutiile negre fabricantului sau Americii“, a spus șeful Autorității Aviației Civile din Iran, Ali Abedzadeh, precizând că partea americană nu va fi implicată în investigație, în nicio etapă a acesteia.

În conformitate cu regulile internaționale, Iranul este responsabil cu investigația, însă Ucraina poate participa, de asemenea, fiind țara operatorului aeronavei. Statele Unite ar trebui să participe în calitate de țară în care aeronava Boeing a fost proiectată și fabricată.

Iranul nu are cum să refuze să lucreze cu Boeing, susține fostul șef de personal de la Administrația Federală pentru Aviație Michael Goldfarb. „Trebuie să lucreze cu Boeing. Boeing are toate datele, deține toate desenele și designurile, au inginerii și cunosc aeronava“, a spus el.

Incident catastrofal

Aeronava 737-800 era în serviciu de aproximativ trei ani și jumătate, potrivit FlightRadar 24. Accidentul s-a produs la câteva minute de la decolare. Avionul urcase până la altitudinea de aproximativ 2.500 de metri, când a încetat să transmită date la sol. Acest lucru este „foarte neobișnuit“ și sugerează un incident „catastrofal“ și nu o simplă defecțiune la un motor, explică Goldfarb.

Aeronavele sunt proiectate să poată zbura cu un singur motor iar piloții au timpul necesar pentru a comunica și a recupera aeronava. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here