Agricultorii, speriați de secetă

7 minute de lectură

Lipsa apei din sol ar putea afecta drastic producțiile agricole din acest an. Dacă 2018 a fost un an  cu producții record, anul în curs nu se preconizează la fel de bun. Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Alina Crețu, a declarat, pentru Reporter Global, că în mai multe zone din țară, în special în sud, deficitul de apă din sol este considerabil. Și președintele Federației Pro Agro, Emil Dumitru, confirmă că în anumite zone este deficit de apă în sol și producțiile vor depinde de cantitățile de precipitații din perioada următoare.

Încă din toamna anului 2018, fermierii s-au confruntat cu o secetă severă, care a compromis în mare parte culturile de rapiță și păioase. “Am pornit cu o toamnă deosebit de secetoasă. De la însămânțat, unele culturi au început cu probleme. Nu au răsărit. În anumite zone din Moldova, Transilvania s-a refăcut puțin rezerva de apă. În schimb, în sud și pe anumite suprafețe din vest, seceta este, într-o oarecare măsură, instalată”, declară Alina Crețu. În această perioadă, ar trebui pregătit terenul pentru lucrările de primăvară (pentru porumb, floarea-soarelui, leguminoase), ar trebui fertilizat, dar deocamdată în zonele cu deficit de apă acest lucru nu este posibil. “Dacă și la lucrările de primăvară se intră cu un deficit de apă, nu mai avem cum să recuperăm și nu vom avea producții medii așa cum ne așteptam. Producțiile, în mod clar, vor fi mult mai mici față de 2018. Intrăm cu un handicap în ceea ce privește culturile de primăvară”, afirmă directorul executiv al APPR.

Ploaia ar mai putea salva o mică parte din culturi

O parte din culturi ar mai putea fi recuperate, dacă ar ploua suficient în următoarea perioadă, dar prognoza meteo arată variații mari de temperatură și precipitații în cantități modeste. “Într-adevăr, se poate vorbi de deficit de apă în anumite zone. Rapița și păioasele sunt cele mai afectate, dar sperăm ca în următoarele săptămâni să plouă. Singura soluție este ca fermierii să aibă posibilitatea să irige”, declară Emil Dumitru. Seceta a lovit anul trecut numeroase zone ale lumii și a aruncat în aer prețul cerealelor pe aproape toate piețele. A fost afectată în special Europa de Nord. Polonia, unde luna mai a fost cea mai caldă din ultimii 55 de ani, a înregistrat printre cele mai importante pierderi la grâu și la rapiță, de până la 20%. În Letonia a fost declarată stare de calamitate agricolă. Suedia a anunțat că se confruntă cu o secetă istorică, în timp ce în Danemarca recolta de orz, destinată în cea mai mare parte producției de bere, a fost caracterizată drept catastrofică. Germania și-a revizuit și ea în scădere prognoza privind recoltele de anul acesta: de la 41 de milioane de tone așteptate la sub 36. În schimb, fermierii din Franța, unde timpul a fost mai favorabil agriculturii, au profitat de creșterea prețului la cereale.

În România, al treilea exportator de grâu din UE, recolta de grâu a fost, anul trecut, de peste 10 milioane de tone, cu 200.000 de tone mai mare față de cea din 2017, potrivit datelor oficiale anunțate de ministrul agriculturii, Petre Daea. Inițial, o firmă de consultanță estima o producție cu 20% mai mică pentru România comparativ cu 2017. La capitolul exporturi de produse agroalimentare, România continuă să obțină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spațiul intra și extracomunitar, pe primul loc situându-se grâul și meslinul, cu o valoare de 833,91 de milioane de euro și o cantitate de 4,86 de milioane de tone în 2017.

MADR spune că a realizat 64% din lucrările de irigații prevăzute

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), până în acest moment s-au realizat lucrări de irigații în valoare de 14.011.518 lei, însemnând 64%din totalul lucrărilor prevăzute. Realizările constau, printre altele, în reabilitarea a 3 stavile pe canale, reabilitarea instalațiilor de forță și comandă pentru 3 stații de repompare, reabilitarea instalațiilor hidromecanice pentru 3 stații de repompare, refacerea instalațiilor de iluminat și prize de pământ aferente celor 4 stații de repompare. În perioada următoare, urmează ca stația de repompare 1 Horezu să beneficieze de reabilitarea a 3 agregate de pompare, înlocuirea a 400 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor stației. Potrivit MADR, la această stație au fost deja realizate lucrări de reabilitare a  două pompe și înlocuirea a 400 m conductă de refulare. Lucrările la stația de repompare Bârza vizează reabilitarea a două agregate, înlocuirea a 100 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor stației. Până în acest moment, la stația de repompare Bârza aufostreabilitate cele două agregate, iar la stația de repompare Bârca vor fi realizate lucrări pentru înlocuirea a 3 agregate de pompare, reabilitarea clădirilor stației. Operațiunile efectuate până la această dată la stația de repompare 6 Bârca constau înînlocuirea a 3 agregate de pompare. La stația de repompare 3 Segarcea se vor realiza lucrări de reabilitare a două agregate, înlocuirea a 200 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor stației. O parte din lucrările planificate pentru această stație au fost finalizate, respectiv reabilitarea a două agregate. „Alte îmbunătățiri care se vor aduce celor patru stații de repompare constau în: reabilitarea instalațiilor de forță și comandă aferente agregatelor de pompare, reabilitarea instalațiilor hidromecanice ale agregatelor, refacerea instalațiilor de iluminat și prize de pământ ale celor patru stații de repompare”, precizează MADR.

Exporturile de porumb, în creștere la început de an

În ianuarie 2019, România a exportat 329.100 de tone de porumb, în creştere cu 21% comparativ cu aceeaşi lună din 2018 şi cu 68% mai mult faţă de ianuarie 2017, potrivit Mediafax. Un raport al UkrAgroConsult a transmis că, în ianuarie 2019, 56% din exporturile de porumb erau destinate pentru cumpărători din ţările din Uniunea Europeană, precum Germania, Italia şi Spania, la care se adaugă şi Egipt şi Noua Zeelandă, ca importatori-cheie. Pe parcusul anului 2018-2019, România a exportat 2,486 milioane tone de porumb, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2017-2018, datorită potențialului bun de export. În comparaţie cu perioada similară din anii 2016-2017, exporturile de porumb au crescut la 47%. Exportul de porumb către Germania este la un nivel record, cu 455% mai mare decât în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, iar către Olanda a crescut cu 325%. În acest sezon, Libia şi Liban sunt în topul destinațiilor de export, alături de Germania, Italia şi Spania. Sezonul trecut, Turcia a fost principalul client.  Anul trecut, producția de porumb din România a fost de 18,9 milioane tone, primul loc în Europa, peste Franța, care a avut o producție de 12,5 milioane tone.

Lidia Truică
Jurnalist cu 27 de ani de experiență, din care 23 în presa economică. A debutat în presă in 1993 ca jurnalist la cotidianul Evenimentul Zilei și a continuat să lucreze în mai multe instituții de presă abordând domenii precum agricultura, energie, sanatate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele