Airbus va închide programul A380, din cauza vânzărilor scăzute

35
2 minute de lectură

Pe fondul comenzilor scăzute, Airbus va închide programul A380, renunțând la fabricarea superjumbo-ului care promitea să revoluționeze aviația civilă.

Fabricantul european a anunțat astăzi că va înceta să livreze modelul A380 în 2021, după ce compania Emirates, cu sediul în Dubai, a redus drastic comenzile pentru acest tip de aeronavă.

„Nu sunt comenzi substanțiale pentru A380, așa că nu avem motive să menținem producția, în pofida eforturilor pe care le-am făcut în domeniul vânzărilor, în ultimii ani“, a anunțat directorul executiv al Airbus, Tom Enders, citat de CNN. Decizia ar putea afecta aproximativ 3.500 de angajați, pe parcursul următorilor trei ani.

Fiind cel mai mare avion de pasageri fabricat vreodată, A380 a zburat pentru prima oară cu 14 ani în urmă. Însă, până în prezent, Airbus a livrat numai 234 de aeronave, mai puțin de un sfert din cele 1.200 pe care estima că le va vinde în momentul când a introdus pe piață aeronava-gigant.

Planurile Airbus au fost afectate de schimbarea interesului companiilor aeriene în favoarea aeronavelor de dimensiuni mai mici și cu consum de combustibil mai eficiant.

Anul trecut, compania Emirates a plasat o comandă substanțială pentru A380, dar săptămâna aceasta a decis să urmeze exemplul altor companii, cum este cazul Qantas, din Australia, reducând comanda cu 70 de unități, în favoarea altor aeronave mai mici de tip A330 și A350.

„Pasagerii din întreaga lume iubesc această aeronavă, deci anunțul pe care îl facem astăzi este foarte dureros, atât pentru noi, cât și pentru admiratorii A380 din întreaga lume. Dar să nu uităm că A380 va continua să zboare pentru mulți ani de acum încolo, iar Airbus va continua să ofere suport tehnic operatorilor acestei aeronave“, se arată în comunicatul Airbus.

Pe parcursul săptămânilor următoare, compania va iniția discuții cu reprezentanții angajaților cu privire la cele 3.000 – 3.500 de locuri de muncă ce vor fi afectate. Pe de altă parte, extinderea programului A320 și comanda plasată recent de Emirates „vor oferi suficiente oportunități de mobilitate internă“, a dat asigurări Tom Enders.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele