Kovesi, suspectă într-un dosar al secției de anchetare a magistraților

Fosta șefă a DNA: E o răzbunare! Nu voi renunța la candidatură

88
4 minute de lectură

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, revocată anul trecut de ministrul Justiției Tudorel Toader, în baza unui raport controversat de 20 de puncte, aflată în cărți pentru șefia Parchetului European, a fost citată ca suspectă de secția de anchetare a magistraților, secție înființată de puterea PSD-ALDE cu încălcarea recomandărilor MCV și ale Comisiei de la Veneția. Raportul lui Toader este considerat unul controversat, având ca miză comanda șefilor politici ai ministrului Tudorel Toader, tocmai pentru că, potrivit legii, nu este atributul ministrului politic al Justiției să facă evaluarea procurorului șef al Parchetului Anticorupție.

Informația privind calitatea sa de suspect, într-un dosar despre care Kovesi nu a fost informată dar despre care bănuiește că are legătură cu extrădarea unui condamnat definitiv, fugit din țară, a fost dată chiar de fosta șefă a DNA.

„Este o răzbunare pentru demersul făcut la CEDO, că am trecut de filtru şi Guvernul are termen până în 18 martie să îmi propună o înţelegere amiabilă, altfel procesul se va judeca pe fond. Nu se încearcă aflarea adevărului, ci să fiu oprită să ocup această funcţie”, a spus Kovesi la un post de televiziune miercuri seară.

Potrivit citației, ea are calitatea de suspect într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

“Citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidență. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni. La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citație. Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc“, a spus Kovesi.

Ea bănuieşte că este vorba despre dosarul privind extrădarea și aducerea în țară a lui Popa Nicolae în țară:

E ciudat să constat că ancheta vizează modul în care a fost extrădată o persoană care a primit o condamnare definitivă (…) Dacă stăm să ne gândim bine, această investigație este despre faptul că un condamnat definitiv a fost extrădat și adus în România să își execute pedeapsa, și după 10 ani facem această anchetă. Deși e o anchetă deschisă din 2017, nu știu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcții eu primesc citație să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles”, a adăugat Kovesi.

Probabil această situaţie îmi va afecta candidatura, chiar dacă e o etapă intermediară e o etapă procesuală. Va afecta imaginea mea şi instituţia care a făcut aceste lucruri. Mă voi prezenta în procedură, nu voi renunţa la candidatura făcută, am muncit pentru ea, am trecut toate etapele, tehnic, ca profesionist am trecut prima, mă voi prezenta în Parlamentul European. Dacă voi fi întrebată voi spune că sunt nevinovată, voi explica despre ce e vorba şi voi apăra această candidatură, nu voi renunţa”, a mai spus Codruţa Kovesi.

Ministrul Tudorel Toader le sugerează omologilor europeni să nu o susțină pe Kovesi

Ministrul Justiției, președinte al Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), a trimis omologilor săi din țările membre ale UE o scrisoare prin care le sugerează că nu e oportună susținerea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, unde este favorită. Toader își învăluie cererea sub pretextul comunicării unor informații despre deciziile CCR în baza cărora revocarea lui Kovesi de la șefia DNA a fost posibilă, la cererea sa.

Scrisoarea este o trecere în revistă a deciziei Curţii Constituţionale care l-a obligat pe preşedintele Klaus Iohannis să o demită pe Codruţa Kovesi, prin care s-a constatat neconstituționalitatea protocoalelor încheiate de SRI cu Parchetul General de pe lângă ÎCCJ.

„Protocoalele, de când au fost declarate neconstituționale, aduc aminte de amestecul politicului, de Securitate și de aplicarea legilor atât de cunoscută în țara noastră în perioada regimului comunist. Printre semnatarii acestor pacte secrete și antidemocratice a fost Laura Codruta Kövesi”, scrie Tudorel Toader.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele