
Duminică au loc în Mexic alegeri prezidentiale, parlamentare şi locale.
La prezidenţiale, favorit este Andres Manuel Lopez Obrador, fost primar de stânga al metropolei Mexico City, care a făcut promisiuni de combatere a corupţiei, de creştere a salariilor şi de limitare a influenţei elitei economice.
Corespondentul BBC în Mexic transmite că oamenii vor să-l dea jos pe preşedintele Enrique Peña Nieto pentru starea economică proastă şi pentru nivelul înalt de corupţie şi criminalitate.
Dacă va câştiga, Andres Manuel Lopez Obrador va fi primul conducător al Mexicului în aproape 100 de ani care să nu fie membru al unuia dintre cele două partide dominante.
Rivalul său cel mai apropiat pare a fi Ricardo Anaya de la PAN, care conduce o coaliţie de centru-dreapta. El a încercat să îl prezinte pe Lopez Obrador ca pe un populist care nu poate lua decizii economice în cunoştinţă de cauză. Candidatul PRI, actualul partid de guvernământ, este José Antonio Meade, fost ministru de finanţe.
Campania electorală a fost marcată de violenţe fără precedent în ultimele decenii. Peste 130 de politicieni, activişti şi jurnalişti au fost omorâţi în timpul acesteia. Sâmbătă, un journalist a fost împuşcat mortal într-un bar din satul Saban din statul Quintana Roo, Mexicul având reputaţia de a fi una dintre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti.
Pe lângă alegerile prezidenţiale, mexicanii au de ales şi 128 de senatori şi 500 de deputaţi, dar şi reprezentanţi în funcţii administrative de stat şi locale. În total, la urne sunt aşteptaţi 88 de milioane de oameni cu drept de vot.
Mexic este cea de-a doua mare economie în America Latină şi un exportator important de petrol. Dar căderea preţurilor la petrol a dus la devalorizarea masivă a peso, moneda mexicană, în faţa dolarului american.