UPDATE. Alegeri locale în Turcia. Erdogan a pierdut Ankara, o înfrângere simbolică

89
2 minute de lectură


Duminică au avut alegeri locale în Turcia, unele pe care comentatorii le văd drept un adevărat examen pentru atotputernicul președinte Recep Tayip Erdogan.

Conform primelor exit-poll-uri, Partidul Popular Republican (CHP) de opoziție a câștigat capitala Ankara. Dacă acest fapt se confirmă, va fi o mare înfrângere pentru Recep Erdogan președintele autoritar al Turciei.

În Istanbul, CHP și AKP, partidul lui Erdogan, sunt la egalitate, unele sondaje anunțând că opoziția a câștigat și marea metropolă. Actualul președinte a fost ani la rând primarul Istanbulului, acest oraș fiind considerat fieful său electoral.

După cum notează Courrier International, problema principală a președintelui Erdogan a fost de a evita un vot de protest împotriva partidului său, AKP, inclusiv la Istanbul și Ankara.

El s-a implicat în campanie ca nici un alt șef de stat dinaintea lui, fiind prezent chiar și în cinci mitinguri pe zi, de-a lungul și de-a latul Turciei.

Ca să evite înfrângerea la Istanbul, capitala economică a țării, acolo unde el însuși a fost primar, Erdogan a trimis artileria grea: fostul prim-ministru, Binali Yildirim. Dar lovitura ar putea veni din Ankara, avertizează analiștii, unde candidatul AKP, un fost ministru și opoziția sunt umăr la umăr.

Pentru Erdogan, care a câștigat toate alegerile din 2002, a pierde unul dintre aceste orașe ar fi o lovitură simbolică uriașă.

Economia turcă este într-adevăr, în recesiune, pentru prima dată în 10 ani și inflația, ambalată de prăbușirea lirei turcești, a lovit populația, în special în privința produselor alimentare.

Pentru a stopa nemulțumirea, Erdogan a ordonat luna trecută  primăriilor din Istanbul și Ankara să deschidă propriile standuri de fructe și legume, vândute la prețuri de chilipir. Erdogan a descries cozile formate drept un semn al bunăstării din Turcia.


Așa că, în loc să dea mesaje în domeniul economiei, președintele turc a condus dezbaterea către domeniul său favorit, descriind o țară înconjurată de provocări de securitate și de puteri ostile.

Dar, după cum arată Bloomberg, mai există o problemă: pentru prima dată, adversarii lui Erdogan colaborează. Ceea ce este rar în Turcia.

Cel de-al doilea grup de opoziție din parlament, Partidul Democrat al Poporului sau HDP, care suține drepturile minorităților, a  renunțat să candideze în orașe mari, dincolo de fortăreața sa din sud-est, unde se concentrează minoritatea kurdă.

În schimb, sprijină candidații blocului de opoziție condus de Partidul Popular Republican. Aceasta a strâns cursa la Ankara și Istanbul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele