ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019: Așteptările presei internaționale

91
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Principalele agenţii de presă şi publicaţii internaţionale relatează despre alegerile prezidențiale care sunt organizate duminică în România și despre principalii candidați pentru funcția de președinte, informează Mediafax.

„Alegătorii români merg duminică la urne pentru a îl susține pe Klaus Iohannis, un politician anticorupție care a câștigat admirație din partea Occidentului pentru angajamentul său față de statul de drept”, relatează agenția Reuters.

„Alegeri prezidențiale au loc duminică în România, iar Klaus Iohannis este favorit pentru a câștiga majoritatea voturilor, însă nu suficient pentru a obține o victorie directă”, scrie agenție Dpa.

„Principalii contracandidați sunt fostul premier și liderul Partidului Social Democrat (PSD), Viorica Dăncilă, liderul Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna și Mircea Diaconu, candidat independent”, notează jurnaliștii germani.

„Alegerile vor reprezenta un test major pentru Partidul Social Democrat (PSD), fiind o șansă ca, pentru prima dată în istoria post-comunistă a țării, candidatul său să nu intre în cel de al doilea tur”, titrează site-ul Politico.eu. Indiferent de rezultat, aceștia îl citează pe fostul lider și premier PSD, Victor Ponta, care susține că: „Nu cred că social-democrații vor dispărea”.

„Voturile au început pentru alegerile prezidențiale din România, după o campanie afectată de o criză politică în urma căreia un guvern minoritar a preluat puterea de doar câteva zile”, relatează jurnaliștii de la Associated Press, preluați de New York Times. „Aproximativ 18 milioane de români eligibili să voteze duminică pentru unul dintre cei 14 candidați”, adaugă aceștia.

Publicația britanică The Guardian relatează despre alegerile prezidențiale, vorbind despre o așteptată victorie detașată a actualului președinte Klaus Iohannis, care s-a făcut remarcat prin politica sa anticorupție și „a fost lăudat de Occident pentru angajamentul său față de statul de drept”. Relatând pe scurt momentele de criză generate de măsurile PSD împotriva independenței justiției, publicația amintește de referendumul declanșat de Klaus Iohannis în care majoritatea covârșitoare a românilor s-a pronunțat împotriva ordonanțelor de urgență ale guvernului PSD menite să blocheze lupta anticorupție și să impună grațierea și amnistia oficialilor certați cu legea.

Euronews notează că actualul președinte Klaus Iohannis este marele favorit al cursei electorale de duminică, cu 40%, în condițiile eforturilor de a salva lupta anticorupție „într-una dintre cele mai corupte națiuni din Europa”. Jurnaliștii amintesc de acțiunile PSD de blocare a luptei anticorupție și de condamnarea fostului lider Liviu Dragnea și de victoria lui Iohannis în referendumul pe tema justiției.■

Urmăriţi-ne şi pe Facebook!

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele