Alegerile din Spania: Guvern de stânga cel mai probabil

36
5 minute de lectură

Steven Trypsteen, economist pentru Spania și Portugalia, ING Bank


Partidul socialist al premierului Pedro Sanchez a câștigat în mod clar alegerile parlamentare spaniole. Un guvern de stânga (potențial minoritar) se prezintă a fi rezultatul cel mai probabil al scrutinului din acest week-end, din Spania.

A fost pentru a treia oară în ultimii patru ani când au avut loc alegeri în Spania. Aceste alegeri anticipate au fost provocate de faptul că guvernul minoritar al socialistului Pedro Sanchez nu a reușit să-i convingă pe catalani să-i sprijine bugetul.  

După cum era de așteptat, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), al primului ministru Pedro Sanchez va deveni cel mai mare partid din Spania. Acesta a câștigat 123 de locuri în Parlament, față de cele 85 obținute la alegerile anterioare din 2016. Celălalt mare partid de stânga, Unidas Podemos (mai precis de extremă stânga), a câștigat 42 de locuri, o scădere de 29 de mandate față de alegerile trecute. Astfel, cele două partide mari de stânga, cu 165 de locuri în total, strâng mai puțin decât pragul necesar de 176 de mandate necesare unei majorități parlamentare.

Pe partea dreaptă a eșicherului politic, Partido Popular (PP) a înregistrat o pierdere mai mare decât se așteptau analiștii politici. Numărul lor de locuri în Parlament a scăzut de la 137, câte controla în 2016, la doar 66 acum. Partidul liberal Ciudadanos, la rândul său, a obținut un punctaj mai bun, urcând de la 49 la 57 de locuri. Noul partid Vox (de extremă dreaptă) a câștigat la rândul său 24 de locuri. Aceasta înseamnă că nici pe partea dreaptă a eșicherului politic nu se va putea forma o majoritate,  numărul total al locurilor celor mai mari trei partide de dreapta (147) este mai mic decât cel al PSOE și Unidas Podemos.

Ce opțiuni are Sanchez?

Din moment ce PSOE este cel mai mare partid, conform rezultatelor alegerilor de duminică, este rândul lui Sanchez să formeze majoritatea. Alegătorii i-au oferit acestuia două opțiuni.

O coaliție cu Unidas Podemos și cu Esquerra Republicana de Catalunya (Partidul Catalan Republican, de stânga) ar aduce un total de 180 de locuri. Esquerra Republicana este formațiunea cea mai moderată dintre cele două care militează pentru independența Cataloniei. Cu toate acestea, nu va fi ușor să convingă acest partid să intre într-o astfel de coaliție. Problema catalană rămâne un subiect fierbinte. Sanchez a spus înainte de alegeri că un nou referendum privind independența va fi împotriva constituției și că nu va permite acest lucru. Este posibil însă și un guvern minoritar doar cu Podemos și cu sprijinul Esquerra Republicana și / sau al altor partide.

O a doua opțiune este un guvern cu liberalii din Ciudadanos, soluție posibilă în teorie (cu un total de 180 de locuri), dar în practică acest lucru pare puțin probabil. Albert Riviera, liderul Partidului Ciudadanos, a decis deja acest lucru înainte de alegeri. El crede că Sanchez era prea indulgent față de catalani atunci când era prim-ministru. De asemenea, pare puțin probabil ca PSOE să dorească să se alieze cu Ciudadanos – în timpul discursului de victorie, susținătorii PSOE au strigat “Nu cu Riviera”. Însă Sanchez a declarat ieri că păstrează toate opțiunile deschise.

Deschiderea de negocieri cu Ciudadanos nu sunt în prezent luate în discuție. Credem că o astfel de eventualitate se va materializa doar dacă negocierile cu celelalte părți nu vor reuși.

Prima opțiune pare destul de fezabilă, deși un impas în discuții ar putea conduce la noi alegeri.

Impactul economic?

Un impas politic de lungă durată poate afecta negativ economia, determinând companiile și consumatorii să amâne deciziile de investiții, și să le facă pe primele să aștepteînainte de a face noi angjări.

Deși incertitudinea politică a fost ridicată în Spania în ultimii ani, economia a avut rezultate bune. A beneficiat de reforme structurale și de economia globală puternică. Acești factori sunt mai puțin favorabili astăzi.

Din moment ce nu știm încă ce guvern va veni la putere, este imposibil să se evalueze impactul viitoarei politici economice. Ceea ce putem spune este că multe diferențe tipice dintre stânga și dreapta se aplică în Spania. De exemplu, drepta dorește să facă piața forței de muncă mai flexibilă, în timp ce stânga dorește să consolideze drepturile angajaților.

Spațiul bugetar va fi, de asemenea, limitat pentru următorul guvern. Este adevărat că situația fiscală din Spania s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar datoria publică rămâne mult prea mare.

În 2018, deficitul bugetar a fost de 2,5% din PIB, față de 3,1% în 2017. Cu toate acestea, datoria se ridică la 97,1% din PIB, necesitând o scădere suficient de rapidă pentru a respecta normele europene.

Aceste alegeri nu schimbă în prezent perspectivele economiei spaniole. Ne așteptăm la o creștere de 2,0% în 2019 și de 1,6% în 2020. Credem că încetinirea economiei spaniole se datorează în principal unui mediu extern mai slab și revenirii la rate de creștere mai normale.

Piața de obligațiuni nu a reacționat prea mult la rezultatele alegerilor, diferența (spreadul) dobânzilor la bondurile spaniole față de piața germană menținându-se la aproximativ 100 de puncte de bază. Cu toate acestea, dacă incertitudinea politică va dura o perioadă mai lungă de timp, este posibilă să apară o presiune minoră de creștere a spread-urilor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele