Ambasadorul Rusiei: Vrem ca Republica Moldova să fie stabilă

30
3 minute de lectură

Ambasadorul Federaţiei Ruse la București, Valery Kuzmin, a declarat miercuri că ţara sa este de acord şi sprijină formarea coaliţiei de la Chişinău, precizând că interesul Rusiei este ca Republica Moldova să fie o ţară stabilă.

„Poziţia noastră oficială este foarte clară, este cea a Ministerului de Externe din 10 iunie. Este în conformitate completă cu conceptul nostru strategic pe termen lung pe care îl apărăm. În acest caz particular – noi în mod frecvent şi consistent am vorbit despre necesitatea de a nu ne opune procesului de integrare care se desfăşoară în Estul şi Vestul Europei şi cu privire la această criză particulară este o reflectare a politicii noastre consecvente. Din păcate, omologii noştri din Bruxelles nu prezintă în mod regulat critici apropo de abordarea noastră şi merg pe burtă, prezentând abordări chiar confortabile. Aşa cum este cunoscut, formarea noii coaliţii guvernamentale de la Chişinău cu participarea Partidului Socialist, cum i se spune partidul socialist al preşedintelui Dodon, care vorbeşte în favoarea păstrării relaţiilor tradiţionale cu Rusia, şi cu coaliţia politică ACUM, care urmează linia consolidării şi dezvoltarea relaţiilor Moldovei cu Uniunea Europeană, a primit suport atât din partea Moscovei, cât şi a Bruxelles-ului. Washington pentru moment se pare că nu a obiectat împotriva formării acestui guvern şi a acestei coaliţii. Nouă ni se pare că există o mişcare generală de îndepărtare a regimului corupt şi criminal condus de oligarhi, de un oligarh dacă vreţi. Situaţia curentă din Moldova dă Bruxelles-ului o şansă de aur de a confirma practic că nu este împotriva conceptului nostru de complementaritate sau cel puţin nu este în contradicţie cu caracteristicile procesului de integrare de pe continentul nostru. Vom vedea, suntem pregătiţi şi deschişi la cooperare şi dialog“, a spus oficialul rus, într-o conferinţă de presă.

Ambasadorul a precizat că Rusia nu a stabilit o listă de condiţii pentru recunoaşterea Guvernului de la Chişinău.

Întrebat dacă există un plan al Rusiei de federalizare a Republicii Moldova, Kuzmin a răspuns că soluția viabilă este cea decisă de poporul moldovean.

„Agenda Rusiei cu privire la Republica Moldova a fost afirmată de atâtea ori, încât nu este nevoie să o mai repet eu. Cât despre federalizare, pot să vă spun că sunt atâtea state federale, cum sunt SUA sau Republica Federală Germania, India, Federaţia Rusă, atât de multe, Malaesia, iar soluţia viabilă pentru Republica Moldova este o problemă pe care poporul moldovean trebuie să o decidă, Parlamentul şi prin Constituţie şi aşa mai departe. Ceea ce ne interesează este ca unul dintre partenerii noştri tradiţionali, Republica Moldova, să fie stabilă“, a explicat ambasadorul rus.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele