
Amenințări cu suspendarea pentru președintele Iohannis
de Adelina Rădulescu
Președintele Curții Constituționale (CCR), Valer Dorneanu, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au vorbit despre comiterea de ilegalități și despre suspendare, referindu-se la eventualitatea în care șeful statului, Klaus Iohannis, ar refuza să semneze revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.
„Ești în ilegalitate dacă nu aplici decizia”, a declarat, joi, președintele CCR, în așteptarea motivării deciziei Curții prin care judecătorii CCR îl obligă pe președinte să semneze revocarea șefei DNA, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
În comunicatul sumar al CCR de zilele trecute, CCR a anunțat că ministrul Justiției este considerat cu rol și atribuții mai importante decât președintele țării în raport cu procurorii. De asemenea, potrivit deciziei Curții, șefii parchetelor centrale pot fi revocați doar la solicitarea ministrului, deși șeful statului este inclus în procedura de numire, ca ultim decident.
Decizia CCR nu a fost comentată de Klaus Iohannis. Acesta a sugerat însă că nu o va aplica până nu o înțelege, o declarație care a fost interpretată ca fiind o intenție de a prelungi termenul până la care o revocă pe Kovesi.
În aceste condiții, era important dacă judecătorii CCR prevedeau un termen de aplicare a deciziei. În declarația lui Valer Dorneanu de joi se precizează că motivarea CCR nu va include un termen pentru șeful statului până la care să o revoce pe șefa DNA.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost mai tranșant în privința repercusiunilor la care s-ar expune președintele în cazul refuzului aplicării deciziei CCR. „Deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes, adică pentru toți, de la data publicării în Monitorul Oficial. (…) Obligația pe care o instituie Constituția este de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial”, a declarat Toader.
De asemenea, Toader a mai spus că un refuz al aplicării în acest caz a deciziei CCR ar atrage suspendarea din funcție a președintelui.
Potrivit Constituției, președintele poate fi suspendat pentru „încălcări grave” ale Legii fundamentale, în urma unui aviz al CCR în acest sens și al votului majorității parlamentare. Urmează apoi demiterea președintelui, în urma unui referendum declarat valid dacă participă 30% dintre cetățenii cu drept de vot. În perioada dintre suspendare și referendumul de demitere, președintele Senatului devine interimar și are dreptul de a semna decrete, inclus de revocare a procurorului-șef al DNA.