America și UE devin, ambele, mai dure cu capitalul străin

Donald Trump și Jean-Claude Juncker împărtășesc suspiciuni privind investițiile chineze.

44
2 minute de lectură

Ediția tipărită / Finanțe și economie

26 iulie 2018

„DRAGĂ Donald, să ne amintim istoria noastră comună”, a scris Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, pe fotografia unui cimitir militar din Europa pe care i l-a prezentat președintelui Donald Trump în timpul convorbirilor de pe 25 iulie. Amintirea valorilor și a sacrificiilor împărtășite poate că i-a împins pe cei doi spre un armistițiu în războiul comercial transatlantic incipient. Acest armistițiu va ajuta America și Europa să coopereze pe alt front.

Ambii suspectează că investițiile din China nu sunt decât o stratagemă pentru a obține accesul la tehnologiile avansate și a submina securitatea internă. Oficialii europeni dezbat detaliile unui mecanism de control al investițiilor în întreaga UE, propus de Juncker în 2017. O cartă albă a guvernului pentru securitatea națională și investiții, publicată pe 24 iulie, sugerează că Marea Britanie post-Brexit nu va avea nici ea o abordare soft; documentul este considerat în mare parte ca fiind menit să sporească controlul asupra importatorilor chinezi. Administrația Trump este însă cea care se mișcă cel mai repede.

Trump a avut în vedere ridicarea barierelor la investițiile interne din China, în sectoare țintite de politica de dezvoltare „Made in China 2025”. În loc de asta, el a decis să sprijine un plan de întărire a mecanismului existent de control al investițiilor, Comitetul SUA pentru Investițiile Străine (CFIUS). Așteptând curând votul în ambele Camere ale Congresului, unde se bucură de sprijin bipartizan, el ar putea să promulge această lege curând.

(…)

Citeşte articolul integral în limba română în numărul 9/ 3 – 9 august 2018 al revistei “Reporter Global”, paginile 14-15.

Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „Security screening”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele