Amnesty: Numărul execuțiilor a scăzut cu o treime la nivel global

1 minut de lectură

Numărul execuțiilor înregistrate la nivel mondial a scăzut cu aproape o treime în 2018, situându-se la nivelul cel mai scăzut din ultimii peste zece ani, a anunțat Amnesty International.

Aproximativ 690 de persoane au fost executate anul trecut în 20 de țări, exceptând China. Statisticile indică o scădere cu 31% față de 2017, când s-au înregistrat 993 de execuții. În Iran, execuțiile au scăzut cu 50 de procente, după ce pedeapsa cu moartea a fost abolită în unele cazuri de trafic cu droguri.

Probabil că în China, unde datele sunt secrete, mii de oameni au fost executați în 2018, estimează Amnesty. China este astfel pe primul loc în lume la acest capitol, urmată de Iran, Arabia Saudită, Vietnam și Irak.

Pe de altă parte, deși numărul execuțiilor a scăzut în unele țări, în alte câteva s-a înregistrat o creștere, cum este cazul Statelor Unite, Japonia, Singapore, Sudanul de Sud și Belarus.

„Schimbarea dramatică înregistrată la nivel global ne arată faptul că până și cele mai neașteptate țări încep să facă schimbări și să realizeze că pedeapsa cu moartea nu este o soluție“, a declarat secretarul general al Amnesty, Kumi Naidoo. „Aceasta este o indicație că mai e doar o chestiune de timp până când această pedeapsă crudă va ține de domeniul istoriei, unde îi este locul“, a adăugat el.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele