„Aperitiv” pentru US Open. Halep câștigă la Montreal

Victoria de la Montreal are ceva special. Turneul a scos în evidență o serie de calități, dar și zone sensibile ale tenismenei din România. 

86
7 minute de lectură

Simona Halep a câștigat al 18-lea titlu al carierei, la Montreal. Suporterii jucătoarei românce speră că victoria din Canada nu este decât un „aperitiv” pentru ultimul turneu de Grand Slam al anului, US Open, care va începe în ziua de 27 august a.c.

Victoria de la Montreal are ceva special. Turneul a scos în evidență o serie de calități, dar și zone sensibile ale tenismenei din România. 

Tradiționalele mici ezitări. Montreal nu a început foarte fericit pentru Simona Halep, care a revenit pe teren după o pauză destul de lungă, de o lună de zile, turneul din Canada fiind primul de la Wimbledon. Pauza competițională de 30 de zile s-a simțit în prima partidă jucată la Montreal cu Anastasia Pavlyucenkova. A fost un joc nesigur al Simonei Halep, cu un set pierdut, cu un moment mai complicat în setul decisiv când a fost condusă, care, însă, a fost tranșat, în cele din urmă, în favoarea Simonei. 

Dar prețul plătit a fost destul de mare. Întregul meci a durat aproape trei ore și s-a întins pe două zile, din cauza ploii. A fost un meci care a făcut-o pe Simona să exclame: „Sunt moartă de oboseală!” Desigur, specialiștii au făcut ochii mari, pentru că Halep venea, totuși, după o pauză competițională substanțială. Apariția oboselii după doar un meci nu prevestea lucruri prea bune. 

Iar oboseala a continuat să se acumuleze, pentru că Simona a fost nevoită să joace în ritm rapid. Partida cu Venus Williams s-a desfășurat în aceeași zi cu finalul meciului cu Pavlyucenkova. Iar turul de forță a continuat. S-a ajuns chiar ca Halep să joace patru meciuri în 48 de ore, ceea ce, evident, nu este chiar uzual în marile turnee pentru o jucătoare favorită numărul 1. 

De altfel, Simona Halep a făcut un gest rar: a criticat public organizatorii turneului pentru programarea prea strânsă a partidelor, adăugând că nu a avut timp suficient pentru recuperare. Organizatorii i-au dat un răspuns, cât se poate de civilizat, în care au spus că o înțeleg pe Halep, dar că programul a fost dat peste cap de ploaie. 

În fine, toată această controversă în care Halep are partea sa de dreptate nu trebuie să ascundă o sensibilitate a jocului Simonei Halep care apare în anumite situații. Și anume, căldura scade randamentul jocului său în anumite partide. Desigur, acest lucru poate fi un semnal de atenționare în ceea ce privește US Open, știindu-se faptul că sunt ani în care căldura de la New York își pune amprenta asupra partidelor jucate în turneu. 

Un stil de joc agresiv care dă speranțe pentru circuitul american. După ce a depășit ezitările din primul meci, Halep a jucat cu totul altfel. Mai exact, a reușit să joace ceea ce antrenorul ei, Darren Cahill, încearcă să o convingă să facă la fiecare meci. Adică Halep a jucat un tenis „smart aggressive”. În toate meciurile disputate în turneu, Simona Halep a fost cea care a condus jocul, care a dat ritmul și care a atacat de cele mai multe ori. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Halep a avut în față și două jucătoare, Venus Williams și Caroline Garcia, cunoscute pentru forța loviturilor lor. Chiar și în fața lor, Halep a reușit să își impună jocul, fapt îmbucurător pentru US Open. 

Dar nu doar US Open este singurul obiectiv al jucătorilor și jucătoarelor de tenis. De fapt, este vorba despre așa-numita „US Open Series”, care include cinci turnee (la feminin, San Jose / Washington, Montreal, Cincinnati, New Haven și US Open), pentru care se face un clasament separat și pe care organizatorii americani îl premiază în mod special. Halep, cu victoria de la Montreal, se plasează într-o bună poziție, dar, evident, ierarhia va fi stabilită de turneul de la Cincinnati și mai ales de US Open. 

Dincolo de miza sportivă, există și una financiară, în sensul că dacă există o câștigătoare, în același timp, a seriei de turnee și a Grand Slamului, US Open, bonusul încasat este de un milion dolari. 

O finală intensă, plină de peripeții. Sloane Stephens este o adversară dificilă. Așa a fost și la Montreal, în finală, prin stilul de joc, care alternează momentele în care respinge atacurile adversarei cu contraatacuri decisive și surprinzătoare, și prin comportament, afișând în majoritatea timpului un fel de „poker face”, o mină imperturbabilă, indiferent de scor.

În aceste condiții, a juca împotriva lui Stephens, mai ales într-o finală de turneu important, este totdeauna o misiune dificilă. Meritul Simonei Halep este că a apăsat tot meciul pe minge, că a condus jocul, că a fost jucătoarea pozitivă. Asumându-și riscurile, Halep și-a asumat și exasperarea și deficitul de energie. Stări care au apărut. La un moment dat, Simona părea că se află la capătul răbdării din cauza felului în care adversara sa reușea să întoarcă orice minge în terenul ei. Din acest motiv, oboseala și-a făcut apariția, iar neîncrederea s-a strecurat în loviturile Simonei. A fost un moment, la începutul setului decisiv, când cele două jucătoare semănau cu doi boxeri atât de extenuați încât părea că unul dintre ei va cădea din picioare. În cele din urmă, Halep a câștigat, la 2-2, un game împotriva serviciului, de la 40-0 pentru Stephens, game care a cântărit decisiv în economia partidei. Simona s-a desprins în câștigătoare. Aceasta a fost istoria turneului de la Montreal.

Câteva concluzii și o privire spre finalul sezonului. Simona Halep s-a calificat deja la Turneul Campioanelor de la Singapore, fiind prima jucătoare care își asigură prezența. Montreal a adus un pic de îngrijorare, dar și multe motive de optimism. Stilul de joc al Simonei este marele atu. Dacă își va păstra această abordare de joc, există mari șanse ca drumul la US Open să fie lung. 

Dar Montreal a fost și un test destul de dur din punct de vedere fizic. A fost o victorie muncită, plătită cu acumulare de oboseală. Rămâne de văzut care va fi prestația Simonei Halep la turneul aflat în desfășurare la Cincinnati, pentru a avea mai multe indicii legate de starea de oboseală în care se află jucătoarea din România. Simona Halep este înscrisă și la turneul de la New Haven, programat chiar înainte de US Open, dar probabil că se va retrage pentru a se menaja din punct de vedere fizic. 

Așa cum a jucat la Montreal, Simona Halep este una dintre favoritele US Open. Aș îndrăzni să spun că este principala favorită, dar, se știe, totdeauna, un turneu de Grand Slam este unul complicat, care vine cu multe provocări și necunoscute. 

O certitudine există totuși. Anul trecut, Simona Halep a pierdut la US Open în primul tur, ceea ce înseamnă că nu are puncte de apărat în clasamentul WTA. Astfel că o prezență în a doua săptămână la US Open (echivalentul atingerii cel puțin a fazei sferturilor de finală) îi asigură prima poziție la nivel mondial cel puțin până la Turneul Campioanelor. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele