Aproape 4.000 de migranți au forțat frontierele României, cu 24% mai mult față de anul trecut

55
3 minute de lectură
Foto: Getty Images/Guliver

Numărul celor care au încercat să treacă ilegal frontierele României a crescut, în ultimul an, cu 24%, cei mai mulți migranți fiind din Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc şi Vietnam, relatează Mediafax.

Potrivit raportului Poliției de Frontieră din România, comparativ cu anul 2018, se constată o creştere a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu 24%.

Cei mai mulţi cetăţeni provin din ţări precum Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc şi Vietnam.

Potrivit raportului, în 2019 nu s-a permis intrarea în ţară a 7.743 cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile legale de intrare în ţară. Din acest punct de vedere s-a înregistrat o creştere de 4,8% faţă de anul 2018.

„Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil“, arată Raportul Poliției de Frontieră.

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate peste 116.500 alerte Schengen ori naționale, fiind predate autorităţilor competente aproximativ 2.000 persoane, cetăţeni români şi străini, date în urmărire generală.

În privința migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 3.727 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera. Cei mai mulți au înercat să intre în România – 2.048 de persoane, față de 1.679, care au încercat să iasă din țară.

„Mare parte dintre ei acționau ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi“, spun polițiștii.

În acest sens, au fost depistate 699 grupuri de migranţi şi 256 de facilitatori, cetăţeni români şi străini, implicaţi în sprijinirea migranţilor în încercarea de a trece ilegal frontiera.

De asemenea, în anul 2019, un număr de 1.232 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile politiei de frontieră, fiind predate reprezentanților Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale.

De asemenea, în 2019 s-a intervenit pentru prevenirea intrării ilegale a peste 6.000 de persoane la frontiera româno-sârbă.

„La frontiera cu Serbia, au fost menţinute în anul 2019 măsurile de acţiune derulate împreună cu forţele participante din cadrul MAI de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, şi cele de relocare a personalului şi a tehnicii de patrulare şi supraveghere, fiind executate misiuni de supraveghere aeriană cu sprijinul I.G.Av. La frontiera cu Republica Bulgaria, de asemenea, au fost dispuse măsuri pentru întărirea supravegherii și controlului la frontieră, care au presupus inclusiv relocarea personalului şi a tehnicii din dotarea I.T.P.F. Giurgiu pentru întărirea zonelor de risc identificate“, se mai arată în Raport. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele